Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak4. ožujka 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

EU uložio više od 6 milijuna eura u medijske projekte za rasprave i informacije o temama povezanim s EU-om

Komisija je objavila korisnike nekoliko poziva na podnošenje prijedloga koji će proizvoditi i širiti medijski sadržaj o europskim temama diljem Europe. Neovisni prekogranični konzorciji ponudit će inovativne i privlačne formate o zbivanjima u Europi...

EU uložio više od 6 milijuna eura u medijske projekte za rasprave i informacije o temama povezanim s EU-om

Potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová izjavila je: Naša poruka novinarima i stvarateljima sadržaja u Europi jasna je. Neumorno ćemo podupirati tu vrstu prekograničnih inicijativa i u budućnosti predstaviti više projekata. Nastavit ćemo promicati pluralistički i višejezični medijski krajolik uz potpuno poštovanje uredničke neovisnosti. U trenutačnom kontekstu važnije je nego ikad podupirati informacije kako bi se suzbilo širenje dezinformacija.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton dodao je: Snažno podupiremo inovacije i digitalnu transformaciju medijskog sektora. Te inicijative pridonose prilagodbi sektora digitalnom desetljeću i osnažuju mlade Europljane u kretanju modernim medijskim okruženjem. Građani Europe moraju i dalje imati koristi od bogatstva informacija, pluralizma i kreativnosti našeg medijskog okruženja, što je ključno za otvorenu demokratsku raspravu.

U okviru multimedijskih aktivnosti EU-a, sadržaji EDJNeta i European Data News Hub pokrenut će projekte za medijske kuće i novinare kako bi novinarstvo utemeljeno na podacima moglo stvarati inovativne i privlačne sadržaje s infografikama, videozapisima, audiozapisima, podcastovima ili tekstualnim pričama o europskim zbivanjima.

Osim toga, Europska radiodifuzijska unija i ARTE predvodit će internetsku inicijativu za vijesti koje su proizveli javni mediji diljem Europe na drugim jezicima.

Naposljetku, kao rezultat pilot-projekta koji je predložio Europski parlament kako bi se poboljšala paneuropska rasprava među mladim Europljanima, SPHERA i ENTR, koje vode Babel International i Deutsche Welle, proizvodit će i distribuirati sadržaje o aktualnim pitanjima putem društvenih medija, događanja, podcastova i na brojne druge načine. Sve te inicijative dio su nastojanja da se podrže sloboda i pluralizam medija u EU-u. Više informacija o pozivima dostupno je ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
4. ožujka 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj