Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak19. siječnja 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

EU ulaže 217 milijuna eura u energetsku infrastrukturu

Države članice danas su prihvatile prijedlog Komisije o ulaganju 217 milijuna eura u ključne projekte za izgradnju transeuropske energetske infrastrukture, uglavnom u središnjoj i jugoistočnoj Europi.

20150209_energy-eurostat-report.jpg

Nakon poziva na podnošenje prijedloga u okviru Instrumenta za povezivanje Europe (CEF), programa EU-a za financiranje infrastrukturnih projekata, odabrano je ukupno petnaest projekata


.

Odabranim projektima povećat će se pouzdanost opskrbe energijom i pridonijeti okončanju izoliranosti država članica od paneuropskih energetskih mreža.

Pridonijet će se i dovršetku uspostave europskog energetskog tržišta te integraciji obnovljivih izvora energije u energetsku mrežu.

Od petnaest projekata odabranih za financiranje njih devet je u sektoru plina (financijska pomoć vrijedna 207 milijuna eura), a šest u sektoru električne energije (10 milijuna eura).

Povećanje broja strateških energetskih spojnih vodova u Europi temelj je za ostvarenje cilja energetske unije glede diverzifikacije izvora energije i smanjenja visokog stupnja energetske ovisnosti nekih država članica.

Energetska unija i klimatska politika jedan su od ključnih političkih prioriteta Junckerove Komisije.

Priopćenje za medije: IP/16/94Glavna stranica energetske unijePojedinosti

Datum objave
19. siječnja 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj