Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak3. veljače 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

EU radi na rješavanju problema emisija iz zračnog prometa

Energetska unija: Europska komisija dopunjuje sustav EU-a za trgovanje emisijama (ETS) kako bi se u obzir uzele emisije CO2 iz zračnog prometa.

EU radi na rješavanju problema emisija iz zračnog prometa

Uslijedilo je to nakon što je Međunarodna organizacija civilnog zrakoplovstva (ICAO) pristala stabilizirati emisije iz međunarodnog zračnog prometa.

Europska unija glavni je zagovarač rješavanja pitanja sve većih emisija iz zračnog prometa. Na zasjedanju skupštine ICAO-a 2016. Europska unija i njezine države članice odigrale su ključnu ulogu u postizanju dogovora o globalnoj tržišno utemeljenoj mjeri za stabilizaciju emisija iz međunarodnog zračnog prometa. Prema tom će sustavu zrakoplovne kompanije morati pratiti i prijavljivati svoje godišnje emisije CO2 na međunarodnim rutama te kompenzirati one koje prelaze razine dogovorene za 2020. Nakon tog dogovora na globalnoj razini bilo je potrebno revidirati sustav EU-a za trgovanje emisijama kako bi se očuvao doprinos zrakoplovnog sektora europskim klimatskim ciljevima i zajamčila glatka provedba globalne tržišno utemeljene mjere ICAO-a.

Komisija predlaže zadržavanje postojećeg zemljopisnog opsega sustava EU-a za trgovanje emisijama u zrakoplovnom sektoru, koji obuhvaća letove među zračnim lukama u europskom gospodarskom prostoru.

Time će se zajamčiti ravnopravni uvjeti i jednako postupanje prema svim zrakoplovnim kompanijama koje lete u Europi.

Pojedinosti

Datum objave
3. veljače 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj