Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak25. studenoga 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

EU potvrdio potporu Afganistanu na Ženevskoj konferenciji 2020.

Europska unija je na konferenciji za mir, prosperitet i samodostatnost u Afganistanu 2020. ponovno potvrdila svoju dugotrajnu solidarnost i partnerstvo s afganistanskim narodom obvezavši se na 1,2 milijarde eura dugoročne i hitne pomoći u razdoblju...

EU potvrdio potporu Afganistanu na Ženevskoj konferenciji 2020.

Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell na uvodnoj sjednici konferencije izjavio je: Iako su u zemlji započeli mirovni pregovori, afganistanski narod još uvijek pati i izložen je strahovitom nasilju. Može računati na potporu Europske unije za uspješnu i mirnu budućnost svoje zemlje, ali naša potpora ovisi o zaštiti demokracije, ljudskih prava i društvenog napretka.

Povjerenica za međunarodna partnerstva Jutta Urpilainen, koja je na konferenciji objavila obvezu koju EU preuzima i sudjelovala u popratnom događanju o borbi protiv korupcije, izjavila je: Obvezivanje na 1,2 milijarde eura potpore u sljedeće četiri godine potvrda je naše solidarnosti s narodom Afganistana. Time ćemo poduprijeti plan afganistanskih vlasti za demokratski, održivi razvoj i modernizaciju i pomoći da se ljude izbavi iz siromaštva, poboljša upravljanje, smanji korupcija i olakša svakodnevni život afganistanskog naroda.

Povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič, koji je prije konferencije bio sudomaćin popratnog događanja o uspostavi trajnog mira i sastanka na visokoj razini o međunarodnom humanitarnom pravu i zaštiti civila u Afganistanu, izjavio je: Povećavamo humanitarnu pomoć kako bismo pomogli onima kojima je to najpotrebnije. Iako to nikada ne smije postati politički instrument, humanitarna pomoć, međunarodno humanitarno pravo i zaštita civila moraju biti temelj pregovora o mirovnom procesu u Afganistanu. Zaštita života civila i poštovanje međunarodnog humanitarnog prava u sukobima ne mogu čekati kraj mirovnih pregovora. Moraju početi odmah.

Znatna, ali uvjetovana potpora

Obvezivanjem na znatnu financijsku potporu EU pokazuje da je i dalje odlučan u namjeri da promiče mir, demokraciju, suverenost i prosperitet u Afganistanu, što tamošnji narod zaslužuje i dugo čeka, ali jasno daje do znanja da se razvojna pomoć temelji na određenim uvjetima i načelima.

Ti su uvjeti utvrđeni u dokumentu koji su zajednički pripremili EU i drugi ključni međunarodni partneri Afganistana, koji mu zajedno pružaju 80 % međunarodne pomoći. Kao što su visoki predstavnik / potpredsjednik Borrell i povjerenica Urpilainen ponovili na konferenciji, potpora EU-a Afganistanu uvjetovana je uključivim mirovnim procesom pod afganistanskim vodstvom koji se nastavlja na politička i društvena postignuća u zadnjih 19 godina. Očuvanje demokratskog pluralizma, ustavnog poretka, institucionalne transparentnosti i odgovornosti te vladavine prava, daljnje promicanje ljudskih prava i temeljnih sloboda, posebno za žene, djecu i manjine, uključujući slobodu medija, i zalaganje za trajni mir, razvoj i prosperitet ključni su za budućnost Afganistana.

Mnoga načela o potpori EU-a i međunarodnoj potpori opisana su u Zajedničkom političkom priopćenju i Okviru za partnerstvo u Afganistanu, koji su doneseni na konferenciji.

Razvojna pomoć EU-a ovisi o donošenju sljedećeg višegodišnjeg financijskog okvira EU-a u skladu s prijedlogom Europske komisije od 2. lipnja. Njome će se poduprijeti provedba drugog Nacionalnog okvira za mir i razvoj u Afganistanu, koji obuhvaća razdoblje od 2021. do 2025. Potpora EU-a pomoći će i u borbi protiv sve većeg siromaštva u Afganistanu uslijed pandemije bolesti COVID-19.

Uz razvojnu potporu EU će nastaviti nepristrano pružati spasonosnu humanitarnu pomoć kojom će se sanirati posljedice pandemije i pomagati žrtvama sukoba i prisilnog raseljavanja, među ostalim hitnom opskrbom hranom, zaštitom od rodno uvjetovanog nasilja, obrazovanjem djece i zagovaranjem poštovanja međunarodnog humanitarnog prava među svim stranama u sukobu.

Kontekst

EU se 2016. na sličan način obvezao na pomoć Afganistanu u iznosu od 1,2 milijarde eura za četverogodišnje razdoblje. Stvarna plaćanja u razdoblju od 2016. do 2020. premašila su 1,75 milijardi eura. U razdoblju od 2002. do 2020. Europska unija namijenila je Afganistanu ukupno više od 5,1 milijarde eura. Afganistan je najveći korisnik razvojne pomoći EU-a u svijetu. Pružanjem potpore EU želi očuvati politička i razvojna postignuća u zadnjih 19 godina, a pritom se vodi načelima ljudskih prava i jačanja demokracije.

EU je među najvelikodušnijim donatorima humanitarne pomoći za Afganistan. Od 1994. do danas u tu je zemlju iz EU-a poslana humanitarna pomoć u vrijednosti od gotovo milijardu eura.

Više informacija

Internetske stranice Konferencije o Afganistanu 2020.

Govor visokog predstavnika / potpredsjednika Josepa Borrella na uvodnoj sjednici Konferencije o Afganistanu 2020.

Govor povjerenice Jutte Urpilainen na Konferenciji o Afganistanu 2020.

Zajedničko političko priopćenje s Konferencije o Afganistanu 2020.

Okvir za partnerstvo u Afganistanu 2020.

Dokument: Ključni elementi za kontinuiranu međunarodnu potporu miru i razvoju u Afganistanu

Popratni sastanak: „Potpora miru i prosperitetu putem javno-privatnih partnerstava u ključnim ulaganjima u infrastrukturu”

Internetski prijenos popratnog sastanka na visokoj razini o međunarodnom humanitarnom pravu i zaštiti civila u Afganistanu

Informativni članak o odnosima EU-a i Afganistana

Internetske stranice Delegacije Europske unije u Afganistanu

Pojedinosti

Datum objave
25. studenoga 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj