Skip to main content
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak18. listopada 2016.Predstavništvo u Hrvatskoj

EU-ov novi partnerski pristup zemljama podrijetla i tranzitnim zemljama počinje davati rezultate

Europska komisija danas predstavila izvješća o tijeku provedbe Okvira za partnerstvo s trećim zemljama

20140124-world-economic-annual-meeting.jpg

Europska komisija danas predstavlja prvo izvješće o tijeku provedbe Okvira za partnerstvo s trećim zemljama, usmjerenog na djelotvornije zajedničko upravljanje migracijama.

Četiri mjeseca nakon što je Komisija predložila taj novi Okvir u sklopu Europskog migracijskog programa i nakon što ga je u lipnju podržalo Europsko vijeće, koje je pritom pozvalo i na njegovu brzu provedbu, EU-ov novi partnerski pristup zemljama podrijetla i tranzitnim zemljama počinje davati rezultate.

Okvir za partnerstvo europski je pristup usmjeren na budućnost kojim se želi produbiti suradnja sa zemljama podrijetla te tranzitnim i odredišnim zemljama.

Pod vodstvom visoke predstavnice/potpredsjednice institucije EU-a i države članice EU-a od lipnja ulažu znatne napore u uspješnu provedbu tog novog pristupa.

Uspostavljen je pristup usmjeren na rezultate kojim se želi mobilizirati i fokusirati sve alate i resurse EU-a i država članica za djelotvorno upravljanje migracijama i pronaći kratkoročna rješenja za neposredne migracijske pritiske te produbiti ulaganja u rješavanje korijenskih uzroka nezakonitih migracija.

Pristup se počeo provoditi u pet prioritetnih zemalja: Nigeru, Nigeriji, Senegalu, Maliju i Etiopiji.

Pojedinosti

Datum objave
18. listopada 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj