Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak9. lipnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 5 min

EU osigurao 20 milijuna eura iz Europskog vijeća za inovacije za ukrajinska start-up poduzeća

Osim toga, nakon što ga je Ukrajina ratificirala, danas je na snagu stupio sporazum o pridruživanju Ukrajine programu Obzor Europa i programu Euratoma za istraživanja i osposobljavanje.

EU osigurao 20 milijuna eura iz Europskog vijeća za inovacije za ukrajinska start-up poduzeća

Europska komisija pokrenula je ambicioznu mjeru u vrijednosti od 20 milijuna eura za potporu ukrajinskoj inovacijskoj zajednici. Ta nova inicijativa podrazumijeva ciljanu izmjenu programa rada Europskog vijeća za inovacije za 2022. tako da se osigura potpora za barem 200 ukrajinskih visokotehnoloških start-up poduzeća s po najviše 60 000 EUR. Osim toga, Europsko vijeće za inovacije nudit će i nefinancijsku potporu, primjerice poslovno savjetovanje i povezivanje. Tako će se povećati kapacitet ukrajinskih inovatora za interakciju s europskim inovacijskim ekosustavom, ulazak na nova tržišta i ostvarivanje koristi od europskih financijskih instrumenata.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Iako se i dalje suočava s ruskom vojnom agresijom, Ukrajina se mora okrenuti budućnosti. Ta zemlja ima dinamičnu start-up scenu i velik potencijal za inovativna poduzeća. Vrlo je važno da se očuva taj gospodarski kapacitet i da se ukrajinskim tehnološkim inovatorima omogući rast i daljnja integracija u europski inovacijski ekosustav. Želimo da svoje poslovanje prošire na europska tržišta i šire.

Izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager rekla je: Cilj nam je mobilizirati sve moguće resurse i pružiti potporu Ukrajini. Danas pozivamo europske aktere iz područja inovacija kao što su udruženja start-up poduzeća, centri za potporu poduzećima, inkubatori i akceleratori da nam se pridruže u pružanju potpore ukrajinskoj visokotehnološkoj zajednici kako bi postala snažnija, otpornija i konkurentnija.

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, dodala je: Prije ruske invazije Ukrajina je imala više od 1600 tehnoloških start-up poduzeća. Cilj je ove nove mjere nastaviti rast, ojačati veze s europskim inovacijskim ekosustavima i omogućiti ukrajinskim start-up poduzećima da postanu važan čimbenik obnove ukrajinskog gospodarstva.

Potpora u vrijednosti od 20 milijuna eura isplatit će se na temelju konkurentnog poziva na podnošenje prijedloga za paneuropsku mrežu udruženja start-up poduzeća s ciljem potpore ukrajinskim dionicima iz područja inovacija. Osigurat će se sinergije s relevantnim inicijativama EU-a, primjerice s Europskom poduzetničkom mrežom. Spomenutim pozivom, koji se otvara 23. lipnja, Europsko vijeće za inovacije želi osigurati kontinuitet poslovanja ukrajinskih tehnoloških poduzeća i potaknuti njihov rast. Predmetna mjera ukrajinskim start-up poduzećima može pomoći u natjecanju za buduće mogućnosti financiranja koje će nuditi Europsko vijeće za inovacije. Ono može financirati start-up poduzeća bespovratnim sredstvima i vlasničkim ulaganjem od najviše 17,5 milijuna eura te može privući daljnja privatna ulaganja do tri puta veća od iznosa uloženog iz javnih sredstava.

Osim toga, nakon što ga je Ukrajina ratificirala, danas je na snagu stupio sporazum o pridruživanju Ukrajine programu Obzor Europa i programu Euratoma za istraživanja i osposobljavanje. Sporazum je potpisan 12. listopada 2021. povodom sastanka na vrhu EU-a i Ukrajine. Sada europski i ukrajinski istraživači i inovatori, sveučilišta te poduzeća, uključujući mala i srednja poduzeća, imaju sve mogućnosti za suradnju pod jednakim uvjetima kako bi se postigli zajednički ciljevi i riješili značajni problemi. S obzirom na aktualnu rusku ratnu agresiju na Ukrajinu i predanost EU-a pružanju konkretne potpore ukrajinskoj istraživačkoj i inovacijskoj zajednici, Ukrajina može sudjelovati u programima Obzor Europa i Euratom bez uplate doprinosa za sudjelovanje za 2021. i 2022. Iznos tog ukinutog doprinosa procjenjuje se na oko 20 milijuna eura.

Ta je potpora dopuna tekućim inicijativama „Europski istraživački prostor za Ukrajinu” (ERA4Ukraine), Horizon4Ukraine i ERC za Ukrajinu te namjenskom programu stipendiranja od 25 milijuna eura u okviru aktivnosti Marie Skłodowska Curie (MSCA) za raseljene istraživače u Ukrajini.

Kontekst

Komisija je u veljači 2022. donijela godišnji program rada Europskog vijeća za inovacije, u kojem se za 2022. nude mogućnosti financiranja u vrijednosti većoj od 1,7 milijardi eura. Europsko vijeće za inovacije osnovano je u ožujku 2021. kao velika novost u okviru programa Obzor Europa, a ukupni mu proračun za razdoblje od 2021. do 2027. iznosi više od 10 milijardi eura. Kako bi se mobilizirali svi mogući resursi i pružila potpora Ukrajini u ovim teškim vremenima, program rada Europskog vijeća za inovacije izmijenjen je kako bi se objavio dodatni poziv na podnošenje prijedloga usmjeren na ukrajinsku visokotehnološku zajednicu, koja ima velik potencijal za stvaranje revolucionarnih inovacija. Posljednjih godina ukrajinska start-up scena stalno raste i povećava svoj doprinos ukrajinskom gospodarskom rastu. Predmetnom bi se mjerom trebali ojačati ukrajinski tehnološki ekosustavi i pružiti potpora inovativnim rješenjima za ponovnu izgradnju ukrajinskoga gospodarstva i infrastrukture nakon rata.

Odnosi između EU-a i Ukrajine u području istraživanja i inovacija uspostavljeni su 2002., kad su Europska zajednica i Ukrajina potpisale Sporazum o suradnji u području znanosti i tehnologije. Ukrajina se 2015. u potpunosti pridružila Obzoru 2020., EU-ovu programu za istraživanja i inovacije (2014. – 2020.), te je 170 ukrajinskih subjekata od EU-a primilo gotovo 46 milijuna eura te pokazalo vodstvo u području inovacija i izvrsnost u područjima mobilnosti istraživača, prometa i energetike. Osim toga, Ukrajina i EU sklopili su 2016. i sporazum o pridruživanju te zemlje programu Euratoma za istraživanja i osposobljavanje, čiji je cilj povećati razine nuklearne sigurnosti i zaštite od zračenja. Komisija je 10. svibnja 2022. najavila pokretanje novog programa MSCA4Ukraine, koji je dio aktivnosti Marie Skłodowska-Curie. Ukupni je proračun tog novog programa 25 milijuna eura, što će znanstvenicima iz Ukrajine omogućiti nastavak rada u Europi i zemljama pridruženima programu Obzor Europa i tako doprinijeti zaštiti ukrajinskog sustava istraživanja i inovacija te slobodi znanstvenog istraživanja u cjelini.

Dodatne informacije

Program rada Europskog vijeća za inovacije za 2022.

Informativni članak o djelovanju Europskog vijeća za inovacije za Ukrajinu

Izvješće o učinku Europskog vijeća za inovacije za 2021.

Portal za financiranje i natječaje

ERA4Ukraine

Međunarodna suradnja u području istraživanja i inovacija – Ukrajina

Obzor Europa

Euratom

Globalni pristup Europe u području istraživanja i inovacija

Pojedinosti

Datum objave
9. lipnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj