Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak20. rujna 2021.Predstavništvo u Hrvatskoj

EU najavljuje dodatnu potporu za demokraciju i ljudska prava u iznosu od 119,5 milijuna eura za 2021.

Nakon Međunarodnog tjedna demokracije 2021. Europska unija najavila je pet mjera u vrijednosti od 119,5 milijuna eura kako bi se pojačala snažna europska potpora demokraciji i ljudskim pravima u cijelom svijetu u 2021.

EU najavljuje dodatnu potporu za demokraciju i ljudska prava u iznosu od 119,5 milijuna eura za 2021.

Povjerenica za međunarodna partnerstva Jutta Urpilainen izjavila je: Održivi razvoj i jednake mogućnosti ovise o demokraciji: snažnim demokratskim institucijama, socijalnoj uključenosti i participativnim društvima. Tim iznosom od 119,5 milijuna eura zalažemo se za globalnu demokraciju. Ponosna sam i na to što će EU nastaviti podupirati Ured visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava i pomagati u jačanju položaja lokalnih organizacija civilnog društva, aktivista za demokraciju i branitelja ljudskih prava te mladih i žena u cijelom svijetu.

EU se zalaže za zaštitu i jačanje položaja pojedinaca, izgradnju otpornih, uključivih i demokratskih društava te promicanje globalnog sustava za ljudska prava i demokraciju. Neće stajati prekriženih ruku promatrajući narušavanje demokracije i sve veće razine kršenja ljudskih prava, nejednakosti, netolerancije, predrasuda i diskriminacije.

Danas najavljenim mjerama osigurat će se potpora EU-a organizacijama civilnog društva, aktivistima za demokraciju i braniteljima ljudskih prava u 116 zemalja, s posebnom pozornošću posvećenom ženama i mladima. Mjerama će se također poticati politička suradnja na najvišoj razini za obranu demokracije u svijetu.

Sredstva će doprinijeti provedbi Akcijskog plana EU-a za ljudska prava i demokraciju za razdoblje 2020. – 2024. i planova za pojedine zemlje u okviru Akcijskog plana EU-a za rodnu ravnopravnost III. Njima će se također pružiti prijeko potrebna pomoć Uredu visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava (UN OHCHR).

Kratki pregled danas najavljenih mjera

Iznos od 5 milijuna eura za Savez za potporu demokraciji potaknut će prikupljanje i analizu podataka te ojačati suradnju između EU-a i njegovih država članica u području demokracije i ljudskih prava.

EU će podupirati Ured visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava (OHCHR), UN-ov stup ljudskih prava, iznosom od 4,8 milijuna eura za njegov proračun za 2021.

Iznos od oko 100,8 milijuna eura upotrijebit će se za potporu lokalnim organizacijama civilnog društva, aktivistima za demokraciju i braniteljima ljudskih prava u 116 partnerskih zemalja. Ti iznosi, kojima će upravljati delegacije EU-a, financirat će se iz sredstava dodijeljenih pojedinačnim zemljama u okviru novog Instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju – Globalna Europa (NDICI).

Iznosom od 4 milijuna eura iz EU-ova instrumenta za krizne situacije u području ljudskih prava i dalje će se pružati brza i povjerljiva potpora organizacijama civilnog društva u nekima od najtežih, najopasnijih i najnepredvidljivijih političkih situacija u kojima su ljudska prava i temeljne slobode najranjiviji i najugroženiji.

Globalni kampus za ljudska prava, jedinstvena mreža od sto sveučilišta, primit će 4,9 milijuna eura za akademsku godinu 2021. – 2022. EU je osnovao Globalni kampus radi unapređenja regionalne i globalne suradnje u obrazovanju o ljudskim pravima u okviru sedam regionalnih diplomskih studijskih programa.

Kontekst

Tjedan demokracije 2021. sadržavao je niz događanja povezanih s Međunarodnim danom demokracije sa zajedničkom temom: „Jači zajedno: partnerstva za potporu demokraciji”.

Zaštita i promicanje ljudskih prava i demokracije, temeljnih vrijednosti Europske unije, ključan je prioritet vanjskog djelovanja EU-a i preduvjet za održivi razvoj i izgradnju uključivijih, otvorenijih i otpornijih društava.

U okviru Instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju – Globalna Europa (NDICI) dodjeljuje se financijska omotnica od 1,562 milijarde eura za ljudska prava i demokraciju za razdoblje 2021. – 2027. To je približno 17 % više od proračuna prethodnog Europskog instrumenta za demokraciju i ljudska prava (EIDHR) za razdoblje 2014. – 2020.

Područja djelovanja su sljedeća: i. promicanje temeljnih vrijednosti demokracije; ii. vladavina prava; iii. univerzalnost, nedjeljivost i međuovisnost ljudskih prava; iv. poštovanje ljudskog dostojanstva; v. načela nediskriminacije, jednakosti i solidarnosti te vi. poštovanje načela Povelje Ujedinjenih naroda i međunarodnog prava o ljudskim pravima.

Više informacija

Europska komisija i demokracija

Europska komisija i ljudska prava

Akcijski plan EU-a za ljudska prava i demokraciju 2020. – 2024.

Akcijski plan EU-a za rodnu ravnopravnost III.

Međunarodni dan demokracije: Zajednička izjava visokog predstavnika / potpredsjednika Josepa Borrella i potpredsjednice Dubravke Šuice

Pojedinosti

Datum objave
20. rujna 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj