Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak8. prosinca 2021.Predstavništvo u Hrvatskoj

EU jača zaštitu od gospodarske prisile

Europska komisija danas je predložila novi alat za suzbijanje gospodarske prisile koju primjenjuju treće zemlje.

EU jača zaštitu od gospodarske prisile

Taj je pravni instrument odgovor na činjenicu da su EU i njegove države članice posljednjih godina postali meta namjernog gospodarskog pritiska. Njime se jača paket instrumenata kojim EU raspolaže, što će mu omogućiti bolju obranu svojih interesa na svjetskoj razini.

Cilj je odvratiti zemlje od ograničavanja trgovine ili ulaganja odnosno od prijetnji da će to učiniti kako bi na taj način dovele do promjene politike u Uniji u područjima kao što su klimatske promjene, oporezivanje ili sigurnost hrane. Instrument za borbu protiv prisile osmišljen je kako bi se konkretne mjere prisile ublažile ili obustavile, ponajprije putem dijaloga. Protumjere EU-a primjenjivale bi se samo kao krajnje rješenje ako ne postoji drugi način za suzbijanje gospodarskog zastrašivanja, koje može poprimiti razne oblike. To mogu biti primjena eksplicitne prisile i alata trgovinske zaštite protiv EU-a, selektivne granične kontrole ili provjera sigurnosti hrane za robu iz određene zemlje EU-a odnosno bojkot robe određenog podrijetla. Cilj je zaštititi legitimno pravo EU-a i država članica da donose političke odluke i mjere te spriječiti ozbiljno uplitanje u suverenitet EU-a ili njegovih država članica.

Izvršni potpredsjednik Komisije i povjerenik za trgovinu Valdis Dombrovskis izjavio je: U vrijeme rastućih geopolitičkih napetosti trgovina se sve više upotrebljava kao oružje, a EU i njegove države članice postaju mete gospodarskog zastrašivanja. Kako bismo na to odgovorili, potrebni su nam odgovarajući alati. Ovim prijedlogom šaljemo jasnu poruku da će EU odlučno braniti svoje interese. Instrument za borbu protiv prisile trebao bi u prvom redu djelovati odvraćajuće. No ako je potrebno nešto poduzeti, sada imamo na raspolaganju više alata. Ovaj instrument omogućit će nam da odgovorimo na geopolitičke izazove u nadolazećim desetljećima i tako očuvamo snagu i prilagodljivost Europe.

Novi instrument omogućit će da EU na gospodarsku prisilu odgovori na strukturiran i ujednačen način. Njegova predvidljivost i transparentnost osigurava se namjenskim zakonodavnim okvirom koji dodatno potvrđuje da EU i na međunarodnoj razini slijedi pristup utemeljen na pravilima.

EU će izravno surađivati s dotičnom zemljom na zaustavljanju gospodarskog zastrašivanja. Ako do prekida takvog postupanja ne dođe odmah, novi instrument EU-u će omogućiti da reagira brzo i učinkovito te na svaku situaciju primjereno i proporcionalno odgovori. Instrument uključuje mjere kao što su uvođenje carina i ograničavanje uvoza, usluga ili ulaganja iz dotične zemlje odnosno ograničavanje njezina pristupa unutarnjem tržištu EU-a. Više informacija možete pročitati ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
8. prosinca 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj