Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak17. siječnja 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

EU i SAD objavili ocjenu trenutačnog stanja pregovora o TTIP-u

Povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström i predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za trgovinu Michael Froman danas su objavili zajedničku ocjenu napretka pregovora o partnerstvu za transatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP) od njihova početka u...

ttip300w_shutterstock_196902602.jpg

Povjerenica Malmström izjavila je: Kako je zaključeno u raspravi s državama članicama na posljednjem Vijeću za trgovinu u studenome, ovom se ocjenom nastoji opisati i sažeti trenutačno stanje trgovinskih pregovora EU-a i SAD-a, na temelju konsolidirane politike veće transparentnosti pregovora. EU je napravio sve što je mogao kako bi postigao uravnotežen i ambiciozan sporazum o TTIP-u, koji se temelji na visokim standardima i donosi jasnu korist građanima, lokalnim zajednicama i poduzećima. Postigli smo znatan i opipljiv napredak, što ovaj sažetak i potvrđuje. Veselim se suradnji s novom američkom vladom pri oblikovanju budućih transatlantskih trgovinskih odnosa.

U zajedničkom izvješću EU-a i SAD-a prikazan je napredak u svim područjima pregovora, posebno u pogledu lakšeg pristupa tržištima za poduzeća iz EU-a i SAD-a, pojednostavnjenja tehničkih propisa bez spuštanja standarda te globalnih pravila trgovine, uključujući održivi razvoj, prava radnika, okoliš i posebno poglavlje o manjim poduzećima.

Osim pitanja o kojima je postignut dogovor, u izvješću su navedena i područja oko kojih se stajališta i dalje razlikuju, uključujući poboljšanje pristupa tržištima javne nabave, snažnu zaštitu ulaganja uz zadržavanje prava na zakonsko uređivanje te usklađivanje pristupa žigovima i oznakama zemljopisnog podrijetla.

Komisija je tijekom posljednjih nekoliko godina objavila prijedloge EU-a u okviru pregovora o TTIP-u zajedno s izvješćima o pojedinim krugovima pregovora i dokumentima o stajalištima te se intenzivno savjetovala s civilnim društvom, zbog čega su trgovinski pregovori između EU-a i SAD-a dosad najtransparentniji bilateralni pregovori.

Pregovori su doveli i do reforme EU-ovih odredaba o zaštiti ulaganja u trgovinskim sporazumima na temelju opširne rasprave s dionicima, koja je uključivala i javno savjetovanje. Komisija je u studenome 2015. iznijela novi prijedlog kojim bi se zastarjeli model rješavanja sporova između ulagača i države (ISDS) zamijenio modernim i transparentnim sustavom sudova za ulaganja (ICS) koji učinkovito štiti ulaganja, a vlasti istovremeno u potpunosti zadržavaju pravo zakonskog uređivanja.

Gospodarski i strateški razlozi za sporazum između dva najveća razvijena industrijska gospodarstva na svijetu i dalje su relevantni. U zadnje tri godine ostvaren je znatan napredak u pogledu sklapanja uravnoteženog sporazuma, koji se odlikuje visokim standardima i kojim se potiče rast, poboljšava konkurentnost i otvaraju nova radna mjesta na obje strane Atlantika.

Pojedinosti

Datum objave
17. siječnja 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj