Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak4. siječnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

EU i Kina postigli načelni dogovor o ulaganjima

EU i Kina su 30. prosinca 2020. postigli načelni dogovor o Sveobuhvatnom sporazumu o ulaganjima (CAI). Dogovor je rezultat videokonferencije između kineskog predsjednika Xi Jinpinga i predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, predsjednika...

EU i Kina postigli načelni dogovor o ulaganjima

Kina se obvezala da će ulagačima iz EU-a omogućiti znatno veći pristup svojem tržištu nego prije, uključujući neke bitne segmente. Kina se također obvezala na pravedno postupanje prema poduzećima iz EU-a kako bi omogućila veću ravnopravnost natjecanja na kineskom tržištu, uključujući u području uvjeta za državna poduzeća, transparentnosti državnih potpora i propisa protiv prisilnog prijenosa tehnologija. Kina je po prvi put pristala na ambiciozne odredbe u pogledu održivog rasta, uključujući obveze u pitanjima prisilnog rada i ratifikacije relevantnih temeljnih konvencija Međunarodne organizacije rada, posebno u pogledu prisilnog rada. Sporazum će omogućiti veću uravnoteženost trgovinskih odnosa EU-a i Kine.

EU je do sada bila općenito mnogo otvorenija za strana ulaganja nego Kina. Kina se, međutim, sada obvezala za EU omogućiti pristup nizu ključnih sektora.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Današnji je dogovor važan događaj u našim odnosima s Kinom, uključujući za našu trgovačku politiku koja se temelji na vrijednostima. Sporazum europskim ulagačima omogućuje do sada nezabilježen pristup kineskom tržištu te posljedično rast naših poduzeća i stvaranje radnih mjesta. Također obvezuje Kinu na prihvaćanje važnih načela održivosti, transparentnosti i nediskriminacije. Sporazum će donijeti ravnotežu u našim gospodarskim odnosima s Kinom.

Slijedom načela transparentnosti i radi boljeg razumijevanja, sažetak Sporazuma dostupan je ovdje. Priopćenje za medije dostupno je na internetu, popraćeno informativnim člankom, pitanjima i odgovorima i popisom ključnih elemenata Sporazuma.

Pojedinosti

Datum objave
4. siječnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj