Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak17. rujna 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

EU i indo-pacifička regija: prirodni partneri

Komisija i Visoki predstavnik donijeli su Zajedničku komunikaciju o Strategiji EU-a za suradnju u indo-pacifičkoj regiji. Zajednička komunikacija sadržava konkretne mjere za pojačanje strateške suradnje s tom regijom, u skladu sa zaduženjem koje je...

EU i indo-pacifička regija: prirodni partneri

Predsjednica Ursula von der Leyen izjavila je: Indo-pacifička regija, od istočne obale Afrike do pacifičkih otočnih država, ima sve veći gospodarski, demografski i politički značaj. U duhu naših vrijednosti, današnjim prijedlozima nudimo jače partnerstvo za povećanje trgovine, ulaganja i povezivosti, ali i za rješavanje zajedničkih, globalnih problema i učvršćenje međunarodnog poretka koji se temelji na pravilima.

Visoki predstavnik / potpredsjednik Josep Borrell izjavio je: Težište svjetskih kretanja pomiče se prema indo-pacifičkom području, u geoekonomskom i geopolitičkom smislu. Budućnost EU-a i budućnost indo-pacifičke regije međusobno su povezane. EU je već glavni ulagač, glavni partner u razvojnoj suradnji i jedan od najvećih trgovinskih partnera te regije. Naš angažman usmjeren je na očuvanje slobodne i otvorene indo-pacifičke regije za sve te izgradnju snažnih i trajnih partnerstava u cilju suradnje na pitanjima od zelene tranzicije, preko upravljanja oceanima ili digitalne agende do sigurnosti i obrane.

Više informacija dostupno je ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
17. rujna 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj