Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak22. veljače 2016.Predstavništvo u Hrvatskoj

EU fondovi i Plan ulaganja za Europu

Plan ulaganja za Europu: nove smjernice o kombiniranju europskih strukturnih i investicijskih fondova s Europskim fondom za strateška ulaganja.

20160222_brochure-investment-plan.jpg

Europska komisija, u suradnji s Europskom investicijskom bankom (EIB), objašnjava kako najbolje kombinirati fondove.

Prioritet je Europske komisije na čelu s Jean-Claudeom Junckerom ponovno postići rast u Europi i povećati broj radnih mjesta bez novog zaduživanja. Europski fond za strateška ulaganja (EFSI), glavni element Plana ulaganja za Europu, i europski strukturni i investicijski fondovi (fondovi ESI) imaju ključnu ulogu u stvaranju radnih mjesta i poticanju rasta.

Brošura koja se danas objavljuje osmišljena je kako bi pomogla tijelima lokalne vlasti i promotorima projekata da u potpunosti iskoriste mogućnosti kombiniranja europskih strukturnih i investicijskih fondova s Europskom fondom za strateška ulaganja. Oni su uspostavljeni kao dva različita, no ipak komplementarna instrumenta u pogledu njihove svrhe, koncepcije i zakonodavnog okvira. Pozitivno djeluju jedan na drugog.

Jyrki Katainen, potpredsjednik Europske komisije zadužen za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost, izjavio je: EFSU je uspostavljen kao krajnje fleksibilan instrument te pruža goleme mogućnosti promotorima projekata da se prijave za financiranje putem EFSU-a, kao i putem fondova ESI. U smjernicama koje danas objavljujemo nalaze se praktični savjeti poduzećima koja traže financiranje projekata o tome kako najbolje iskoristiti oba instrumenta.

Povjerenica za regionalnu politiku Corina Crețu rekla je: Zajedno nastojimo ostvariti ciljeve Plana ulaganja za Europu, a za to je potrebno mobilizirati sve aktere i izvore. Stoga ću se pobrinuti da u potpunosti iskoristimo potencijal rasta europskih strukturnih i investicijskih fondova strateškim ulaganjima usmjerenima na učinak. Taj proces potiče i pojačana uporaba financijskih instrumenata.

Potpredsjednik Europske investicijske banke, Ambroise Fayolle, poručio je: Povezivanje europskih strukturnih i investicijskih fondova s Europskim fondom za strateška ulaganja omogućit će Europskoj investicijskoj banci da podupire održiv rast diljem europskih država i regija. Kombinirajući bespovratna sredstva EU-a i sredstva financiranja EIB-a banka može doprijeti do novih korisnika, posebno manjih projekata okupljenih oko platformi za ulaganja.

U brošuri se daje pregled mogućih načina kombiniranja Europskog fonda za strateška ulaganja s europskim strukturnim i investicijskim fondovima, na razini projekta ili putem financijskog instrumenta kao što je platforma za ulaganje. Ta će se platforma ubuduće razvijati na temelju iskustava iz konkretnih slučajeva i povratnih informacija dionika.

Više: IP-16-329

Brošura (engleski jezik)

Pojedinosti

Datum objave
22. veljače 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj