Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak28. rujna 2017.Predstavništvo u Hrvatskoj

EU energično pokreće provedbu novog Plana za vanjska ulaganja

Europski parlament i Vijeće prihvatili su Europski fond za održivi razvoj, središnji dio novog Plana EU-a za vanjska ulaganja (EIP). EIP će podupirati uključiviji i održiviji razvoj Afrike i europskog susjedstva. EIP će omogućiti povećavanje javnih i...

20160629_mimica-jutarnji.jpg

Europska je komisija započela provedbu ambicioznog Plana za vanjska ulaganja, odmah nakon što su ga Europski parlament i Vijeće prihvatili, kako bi dodatno potaknula ulaganja u Afriku i susjedstvo EU-a.

Europski parlament i Vijeće prihvatili su Europski fond za održivi razvoj, središnji dio novog Plana EU-a za vanjska ulaganja (EIP). EIP će podupirati uključiviji i održiviji razvoj Afrike i europskog susjedstva. EIP će omogućiti povećavanje javnih i privatnih ulaganja te time pomagati u rješavanju dijela prepreka rastu u europskom susjedstvu i Africi i glavnih uzroka nezakonitih migracija.

Visoka predstavnica / potpredsjednica Federica Mogherini izjavila je: „Manje od 10 % izravnih stranih ulaganja u Africi usmjereno je u krhke regije, a baš ih one najviše trebaju. Želimo da Plan za vanjska ulaganja postane snažan motor uključivog i održivog rasta, da stvara zelenu energiju, da otvara nove prilike poduzetnicima i mladim ljudima, među ostalim i u EU-u, te da osnažuje žene. To je Plan koji Africi treba, to je Plan koji naši afrički partneri traže, to je europsko partnerstvo u svojem najboljem izdanju.”

Povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica dodao je: „Naš Plan za vanjska ulaganja označava nov pristup iskorjenjivanju siromaštva i postizanju uključiva održivog razvoja. Svojim doprinosom od 4,1 milijarde eura, kojim ćemo potaknuti uključivanje privatnog financiranja, prikupit ćemo ulaganja vrijedna do 44 milijarde eura, kojih inače ne bi bilo. Sad bi nam se svi ključni subjekti iz privatnog sektora u Europi i partnerskim zemljama trebali pridružiti i pomagati nam u generiranju rasta i radnih mjesta, od čega ćemo svi imati koristi.”

Povjerenik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn izjavio je: „Pred Europom su brojna otvorena pitanja, kako na njezinim granicama tako i dalje, koja će postajati sve važnija kako se budu povećavali demografski pritisci i mobilnost, pogoršavale posljedice klimatskih promjena i nastavljali regionalni sukobi. Zajednički rad svih nas na osiguravanju održivog i uravnoteženog gospodarskog rasta u partnerskim zemljama u interesu je Europe. Tim će se nastojanjima pomoći uključivanjem privatnog sektora, kojem se treba osigurati najpovoljnije okruženje za rast. Ako pokrenemo održivi rast u partnerskim zemljama oko Europe i u Africi, ujedno ćemo ponuditi nove trgovinske i ulagačke prilike poduzećima i ulagačima iz EU-a.”

Strateški odbor Europskog fonda za održivi razvoj danas se u Bruxellesu sastaje po prvi put radi brze provedbe ovog ambicioznog plana. Strateški se odbor sastoji od predstavnika država članica Europske unije i Europske investicijske banke, a Europski parlament sudjeluje u njegovu radu kao promatrač. Sudionici će na sastanku raspravljati o nizu prijedloga za konkretna investicijska područja. Ta će područja poslužiti za definiranje prioritetnih sektora za Jamstveni fond EFOR-a, koji se smatra ključnim za stvaranje pristojnih i održivih radnih mjesta u Africi i susjedstvu EU-a.

Očekuje se da će uskoro biti odobrena prva investicijska područja pa će EIP početi pružati konkretnu pomoć korisnicima na terenu.

Kontekst

Predsjednik Juncker predložio je Europski plan za ulaganja u rujnu 2016. Protekla je godina dana, a EIP počinje djelovati.

Cilj je EIP-a podupiranje održivog razvoja, a za tu će se svrhu nova generacija financijskih instrumenata uključiti u tradicionalnije oblike pomoći kao što su bespovratna sredstva – konkretno, jamstva, instrumenti za podjelu rizika i spajanje bespovratnih sredstava i zajmova. Znatna tehnička podrška pomoći će korisnicima da pripremaju i osnivaju zrelije i financijski održivije projekte i poduzeća. EU će pojačati dijalog s partnerskim zemljama i strukturirani dijalog s privatnim sektorom kako bi poboljšao poslovno i investicijsko okruženje u partnerskim zemljama.

Inovativan i holistički pristup EIP-a temelji se na Komisijinim kombiniranim financijskim instrumentima i iskorištava više od deset godina iskustva stečenog u primjeni kombiniranog financiranja.

Dodatne informacije

Pitanja i odgovori o Planu EU-a za vanjska ulaganja

Informativni članak: Plan za vanjska ulaganja (EIP)

Plan za vanjska ulaganja (EIP)

Pojedinosti

Datum objave
28. rujna 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj