Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak14. lipnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

EU dovršio sve pripreme za digitalnu potvrdu EU-a o COVID-u

Predsjednici Europskog parlamenta, Vijeća Europske unije i Europske komisije danas su prisustvovali službenom potpisivanju Uredbe o digitalnoj potvrdi EU-a o COVID-u. Tom je ceremonijom obilježen dovršetak zakonodavnog postupka. Predsjednik David...

EU dovršio sve pripreme za digitalnu potvrdu EU-a o COVID-u

Možemo biti ponosni na ovaj uspjeh. Europa koju svi poznajemo i čiji povratak željno očekujemo je Europa bez granica. Ova potvrda omogućit će građanima da opet lako koriste najkonkretnije i najcjenjenije od svih prava u EU-u: pravo na slobodno kretanje. Zahvaljujući aktu koji je danas potpisan ovog ćemo ljeta moći putovati slobodno i sigurno. Danas ponovno pokazujemo da otvorena Europa pobjeđuje.

Digitalna potvrda EU-a o COVID-u

Svrha digitalne potvrde EU-a o COVID-u je olakšati sigurno i slobodno kretanje unutar EU-a dok traje pandemija COVID-a 19. Svi Europljani imaju pravo na slobodno kretanje, neovisno o potvrdi, ali ona će im olakšati putovanje jer se na njezine nositelje neće primjenjivati ograničenja, npr. karantena.

Svatko će moći dobiti digitalnu potvrdu EU-a o COVID-u, koja će

  • obuhvaćati cijepljenje, testiranje i preboljenje,
  • biti besplatna i dostupna na svim službenim jezicima EU-a,
  • biti dostupna u digitalnom i papirnatom obliku i
  • sadržavati digitalno potpisani QR kod.

Države članice neće nametati dodatna ograničenja putovanja nositeljima digitalne potvrde EU-a o COVID-u, osim ako su ona nužna i razmjerna radi zaštite javnog zdravlja.

Komisija se uz to obvezala da će mobilizirati 100 milijuna EUR iz Instrumenta za hitnu potporu kako bi pomogla državama članicama da građanima daju priuštive testove.

Uredba će se primjenjivati 12 mjeseci, počevši od 1. srpnja 2021.

Kontekst

Europska komisija je 17. ožujka 2021. iznijela prijedlog o uvođenju potvrde EU-a o COVID-u kako bi se olakšalo sigurno i slobodno kretanje građana unutar Unije tijekom pandemije. Suzakonodavci su 20 svibnja postigli privremeni dogovor. Osnovno tehničko rješenje sustava, pristupnik EU-a, pušteno je u pogon 1. lipnja. Pristupnik služi za provjeru sigurnosnih elemenata QR kodova.

Nakon današnjeg službenog potpisivanja Uredba će se početi primjenjivati 1. srpnja, uz prijelazno razdoblje od šest tjedana za izdavanje potvrda za države članice kojima je potrebno više vremena.

Digitalne potvrde EU-a o COVID-u već je počelo izdavati 13 država članica.

Više informacija

Internetske stranice

Informativni članak

Pitanja i odgovori (ažurirano)

Novi videozapisi

Videozapis o digitalnoj potvrdi EU-a o COVID-u

Re-open EU

Pojedinosti

Datum objave
14. lipnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj