Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak27. srpnja 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

EU dodjeljuje 14 milijuna EUR za potporu prekograničnom novinarstvu

Istraživačko novinarstvo, mediji zajednice, novinarstvo na znakovnom jeziku, podcasti i novinarstvo mladih neka su od područja na koja je usmjereno dvanaest odabranih konzorcija, prisutnih u zemljama EU-a i drugim zemljama programa Kreativna Europa.

Laptop

Dvanaest konzorcija novinskih organizacija primilo je potporu EU-a u ukupnom iznosu od 14 milijuna EUR za prekogranične projekte za jačanje sektora informativnih medija u sljedeće dvije godine.

Istraživačko novinarstvo, mediji zajednice, novinarstvo na znakovnom jeziku, podcasti i novinarstvo mladih samo su neka od područja na koja je usmjereno dvanaest odabranih konzorcija, prisutnih u zemljama EU-a i drugim zemljama programa Kreativna Europa. Projekti koji će se financirati uključuju aktivnosti kao što su razvoj zajedničkih poslovnih i uredničkih standarda, ispitivanje novih vrsta redakcija i novih formata, programi osposobljavanja i prekogranične produkcije. Korisnici tih projekata imaju potpunu uredničku neovisnost.

Projekti su odabrani na temelju drugog godišnjeg poziva na podnošenje prijedloga za partnerstva u novinarstvu, objavljenog 2022. u okviru programa Kreativna Europa, i to kao dio inicijative NEWS, najavljene u Akcijskom planu za medijski i audiovizualni sektor

U okviru te inicijative svake se godine objavljuje novi poziv za partnerstva u novinarstvu kako bi se potaknula prekogranična suradnja među organizacijama informativnih medija u Europi.

Na temelju prvog od tih godišnjih poziva, objavljenog 2021. i vrijednog 8 milijuna EUR, odabrano je sedam projekata. Najnoviji, treći poziv na podnošenje prijedloga za partnerstva u novinarstvu, vrijedan 10 milijuna EUR, objavljen je u prosincu 2022. i trenutačno je u fazi ocjenjivanja primljenih prijedloga. Odabrani projekti trebali bi se početi provoditi početkom 2024.

Pregled bespovratnih sredstava za informativne medije dostupan je ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
27. srpnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj