Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak28. rujna 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Energetika: Jačanje solidarnosti između zemalja središnje i jugoistočne Europe

Potpredsjednik Komisije nadležan za energetsku uniju Maroš Šefčovič, povjerenik za klimatsku i energetsku politiku Miguel Arias Cañete te ministri nadležni za energetska pitanja iz devet država članica EU-a i osam ugovornih stranaka Energetske...

Europska unija

Suradnja na temelju Komisijine inicijative za energetsku povezanost središnje i jugoistočne Europe (CESEC), pokrenute 2015., daje rezultate: povećava se solidarnost i omogućava sigurnija i povoljnija opskrba plinom za građane i poduzeća u cijeloj regiji. Današnji sastanak ministara u Bukureštu u okviru skupine na visokoj razini CESEC-a [1] značajan je za cijelu regiju jer je dao novu dimenziju solidarnosti potrebnoj za rješavanje energetskih pitanja u tom dijelu Europe.

Potpredsjednik Europske komisije zadužen za energetsku uniju Maroš Šefčovič izjavio je: „Suradnja u okviru CESEC-a vrlo je uspješna i služi kao primjer koji dokazuje da je solidarnost pravi izbor. Budući da su u području plina brzo ostvareni rezultati, suradnju u regiji proširujemo i na električnu energiju, energiju iz obnovljivih izvora i energetsku učinkovitost. Bit će obuhvaćeni svi aspekti energetske unije kao projekta europske solidarnosti. Zahvaljujem svima koji rade na ostvarivanju te suradnje. Njome se građanima u regiji šalje pozitivna i snažna poruka, a koristi nisu ograničene samo na energetske sustave.”

Povjerenik za klimatsku i energetsku politiku Miguel Arias Cañete izjavio je: „Zahvaljujući predanosti na visokoj političkoj razini kojoj smo danas svjedočili te pametnom korištenju sredstava EU-a, i dalje ćemo upotpunjavati energetsku infrastrukturu potrebnu u regiji. Proširenjem opsega CESEC-a osigurat ćemo učinkovit pristup alternativnim izvorima energije te promicati konkurentnost i niže cijene, uz istovremenu dekarbonizaciju gospodarstava u regiji.”

Ministri su potpisali memorandum o razumijevanju kojim se dopunjuje postojeća inicijativa CESEC. Memorandum obuhvaća zajednički pristup za tržišta električne energije, energetsku učinkovitost i razvoj energije iz obnovljivih izvora. Uključuje i popis prioritetnih projekata za izgradnju međusobno povezanog regionalnog tržišta električne energije te konkretne mjere za povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora te ulaganja u energetsku učinkovitost u toj regiji, koja ima velik potencijal za rast u navedenim područjima. Dogovoreni su i nacionalni planovi za bolje trgovinske dogovore u regiji.

Osim toga, parafiran je i sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava za terminal za ukapljeni prirodni plin (UPP) na Krku u okviru Instrumenta za povezivanje Europe. U pogledu daljnjeg rada, ministri su potvrdili svoju predanost brzom dovršetku preostalih prioritetnih projekata povezanih s plinom u okviru CESEC-a te su donijeli ažurirani akcijski plan za tržište plina i regulatorne aspekte i analizirali napredak postignut od rujna 2016.

Konačno, na sastanku su uspostavljene i dvije nove radne skupine operatora sustava prijenosa plina: jedna za provedbu povratnog protoka u transbalkanskom sustavu plinovoda, a druga za takozvani „vertikalni koridor” koji povezuje Bugarsku, Grčku, Rumunjsku i Mađarsku. Rad obje navedene skupine omogućit će Europska komisija.

Pojedinosti

Datum objave
28. rujna 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj