Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak17. ožujka 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Ekološki losos iz Norveške ponovno na tržištu EU-a

Ekološki proizvodi iz Norveške i s Islanda, među ostalim norveški ekološki losos, ponovno se mogu uvoziti u Europsku uniju i stavljati na tržište u skladu s propisima EU-a za ekološku proizvodnju proizišlima iz uključivanja relevantnih uredbi u...

Loso na tržištu EU-a

Ekološka proizvodnja samo je dio zakonodavstva zajedničke poljoprivredne politike EU-a (ZPP) koje je obuhvaćeno područjem primjene Sporazuma o EGP-u.

Na temelju tog sporazuma, koji je stupio na snagu 1. siječnja 1994., države članice EU-a i tri države EGP-a: Island, Lihtenštajn i Norveška imaju pristup jedinstvenom tržištu.

Njime se predviđa uključivanje bez odgode svih pravnih akata EU-a koji ulaze u njezino područje primjene. Zbog kašnjenja u uključivanju države EGP-a i dalje su primjenjivale propise o ekološkoj proizvodnji koje je EU donio 1991. Uključivanjem propisa EU-a dolazi do formalnog bilateralnog priznavanja i poštovanja propisa te se otvara put uvozu ekoloških proizvoda iz EGP-a i njihovoj prodaji unutar EU-a. Zakonodavstvo o hrani ne primjenjuje se na Lihtenštajn, stoga se uključivanje i s time povezane posljedice odnose samo na Island i Norvešku.

Više pročitajte u priopćenju za tisak.

Pojedinosti

Datum objave
17. ožujka 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj