Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak15. listopada 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

EFSA poziva na oprez od afričke svinjske kuge

Kako bi pomogla zaustaviti širenje afričke svinjske kuge u jugoistočnoj Europi, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) pokrenula je kampanju pozivajući uzgajivače svinja i lovce na osviještenost o ovoj bolesti, smrtonosnoj za svinje, koja može...

EFSA poziva na oprez od afričke svinjske kuge

Kampanja se, osim u Hrvatskoj, provodi u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Grčkoj, Kosovu[1], Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Sloveniji, zemljama za koje je EFSA utvrdila da se nalaze na tzv. ugroženom području zbog svoje blizine zemljama u kojima je raširena afrička svinjska kuga.

Afrička svinjska kuga (ASK) je virusna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje. U razdoblju od 2016. do lipnja 2020. godine u Europi je tako uslijed ASK-a uginulo ili usmrćeno 1,3 milijuna svinja . Virus je bezopasan za ljude, no u brojnim je zemljama izazvao značajne gospodarske probleme. Trenutno ne postoje cjepiva protiv ASK-a pa klanje velikog broja svinja iz uzgoja na zahvaćenim područjima predstavlja jedini učinkovit način sprječavanja njezina širenja.

EFSA stoga u spomenutim zemljama želi podići razinu osviještenosti i poboljšati razumijevanje ASK-a kod onih skupina ljudi i pojedinaca koji dolaze u dodir s domaćim i divljim svinjama, primjerice, uzgajivačima svinja i lovcima. Surađivat će stoga s veterinarskim organizacijama, lovačkim društvima, udrugama uzgajivača, carinskim službenicima, graničnom policijom, lokalnim vlastima, turističkim djelatnicima i putnicima kako bi o ovoj bolesti informirala što veći broj ljudi.

Budući da izbijanje ASK-a može imati tako pogubne posljedice, prepoznavanje, sprječavanje i prijavljivanje te bolesti ključni su za njezino obuzdavanje. Znakovi koje pokazuju svinje oboljele od ASK-a mogu biti vrućica, gubitak apetita, nedostatak energije, krvarenje, povraćanje i crvenilo kože te je u ovim slučajevima nužno kontaktirati veterinara.

Preventiva je najvažnija, pa EFSA poziva uzgajivače da peru svoju odjeću, dezinficiraju opremu, drže svoje svinje podalje od divljih svinja te napoj i svinje nabavljaju iz pouzdanih izvora. Za lovce je važno da dezinficiraju opremu prije napuštanja lovišta, ne posjećuju farmu svinja po povratku iz lova, ne ostavljaju otpad i iznutrice divlje svinje u šumama ili poljima te se drže podalje ako naiđu na uginulu divlju svinju. U slučaju da vide bolesnu ili uginulu divlju svinju trebaju to prijaviti lokalnim vlastima.

Ovom kampanjom EFSA dopunjuje napore Europske komisije i drugih međunarodnih organizacija koje rade na iskorjenjivanju afričke svinjske kuge u Europi, a korisni materijali kojima EFSA želi osvijestiti građane, kao i više informacija o samoj bolesti, mogu se naći na mrežnoj stranici https://www.efsa.europa.eu/en/StopASF#/hr/

[1] Ovim se nazivom ne dovode u pitanje stajališta o statusu te je on u skladu s RVSUN-om 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda o proglašenju neovisnosti Kosova.

Bruxelles, 30. rujna 2020.

Kontakt:
Pitaj EFSA-u

Pojedinosti

Datum objave
15. listopada 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj