Skip to main content
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak17. lipnja 2021.Predstavništvo u Hrvatskoj

EASA i ECDC ažurirali smjernice za zračni prijevoz

Agencija Europske unije za sigurnost zračnog prometa (EASA) i Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) danas su objavili novu verziju Protokola o zdravstvenoj sigurnosti u zračnom prometu.

EASA i ECDC ažurirali smjernice za zračni prijevoz

Protokol sadržava jasne operativne smjernice i preporuke za sigurno putovanje zrakoplovom kojima se dopunjuju druge inicijative Europske unije kao što su digitalne potvrde EU-a o bolesti COVID. Protokolom se uzimaju u obzir novi dokazi i najnovija zbivanja, kao što su širenje problematičnih varijanti i provedba programa cijepljenja protiv bolesti COVID-19. U tom se kontekstu u Protokolu naglašava potreba za zadržavanjem određenih mjera koje su trenutačno na snazi kao što su nošenje medicinskih maski, dobra higijena i održavanje razmaka.

Protokol s neobvezujućim preporukama pomoći će državama članicama u osiguravanju usklađenog pristupa diljem Europe. To neće pogodovati samo putnicima, već će i pomoći oporavku sektora zračnog prometa i turizma. Priopćenje za medije EASA-e i ECDC-a, kao i cjeloviti tekst protokola, možete pronaći ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
17. lipnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj