Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak30. rujna 2019.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

E-uprava: Komisija donijela nova pravila o digitalnim obrascima u javnoj nabavi

Komisija je danas donijela nova pravila o e-obrascima koji se upotrebljavaju kao digitalne obavijesti o nabavi radi jasnijih i pristupačnijih informacija na internetu o javnoj nabavi i ugovorima.

e-obrazac

Time se pojednostavljuje rad poduzećima koja traže poslovne prilike i građanima pojašnjava postupak javne nabave. Povjerenica Elżbieta Bieńkowska, zadužena za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te male i srednje poduzetnike, dodala je: Ovo je nova prekretnica u digitalnoj preobrazbi javne nabave. Pozdravljam ovaj korak unaprijed kojim će se javna nabava približiti poduzećima i građanima omogućiti uvid u postupke kako se troši novac poreznih obveznika.

Zahvaljujući novim pravilima, ekološki osviještena, socijalna i inovativna poduzeća imaju bolji pristup javnoj nabavi, u skladu s planom Komisije za 2017.

Kako unaprijediti funkcioniranje javne nabave u Europi i za nju. E-obrasci upotrebljavat će se u oko 500 milijardi eura javnih ugovora velike vrijednosti i na raspolaganju su za do 1,5 bilijuna eura ugovora male vrijednosti. Kako bi ostalo dovoljno vremena za prilagodbu državnih i europskih informacijskih sustava, javne uprave imaju do listopada 2023. za primjenu tih novih obrazaca.

Pojedinosti

Datum objave
30. rujna 2019.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj