Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak27. lipnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Državne potpore: Komisija odobrila produljenje hrvatskog programa od 24 milijuna eura za podršku izdavaštvu knjiga

Programom se nastoji podići svijest o hrvatskom jeziku te poduprijeti raznolikost i kvaliteta u književnom stvaralaštvu i izdavaštvu.

Državne potpore: Komisija odobrila produljenje hrvatskog programa od 24 milijuna eura za podršku izdavaštvu knjiga

Europska komisija odobrila je u okviru pravila EU-a o državnim potporama produljenje hrvatskog programa kojim se podupire izdavanje knjiga, kulturnih časopisa i e-publikacija te održavanje književnih događanja.

Programom se nastoji podići svijest o hrvatskom jeziku te poduprijeti raznolikost i kvaliteta u književnom stvaralaštvu i izdavaštvu, čime se pridonosi promidžbi hrvatskog jezika i kulture u cijelom svijetu. Program je Komisija prvotno odobrila 2014. (SA.37923), produžila ga 2016. (SA.44681), a trebao je isteći 31. prosinca 2022. Hrvatska je prijavila njegovo produljenje do 31. prosinca 2028., uz proračun od oko 24 milijuna eura (180 milijuna kuna).

Potpora će se isplaćivati u obliku izravnih bespovratnih sredstava, i to: i. 19 675 eura (150 000 kuna) po projektu izdavanja knjige i događanja u knjižari, ii. 66 250 eura (500 000 kuna) po književnom događanju i iii. 79 500 eura (600 000 kuna) po časopisu.

Komisija je ispitala program u okviru pravila EU-a o državnim potporama, posebno članka 107. stavka 3. točke (d) Ugovora o funkcioniranju Europske unije, na temelju kojeg države članice mogu davati potporu za promicanje kulture i očuvanje baštine. Komisija je zaključila da je program i dalje potreban i primjeren. Osim toga, program će nastaviti pridonositi promicanju hrvatske kulture. Komisija je zaključila i da će program i dalje imati neznatan utjecaj na tržišno natjecanje i trgovinu među državama članicama. Stoga je mišljenje Komisije da je produljenje programa u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama.

Verzija odluke koja nije povjerljiva bit će dostupna pod brojem predmeta SA.102488 u registru državnih potpora na internetskim stranicama Komisije posvećenima tržišnom natjecanju kad se riješe moguća pitanja u pogledu povjerljivosti podataka.

Pojedinosti

Datum objave
27. lipnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj