Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak30. lipnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Državne potpore: Komisija odobrila hrvatski program kreditnih jamstava u iznosu od 600 milijuna kuna za poduzeća u sektorima pomorstva, prometa, putovanja i infrastruktur

Europska komisija odobrila je hrvatski program u iznosu od oko 80 milijuna eura (600 milijuna kuna) za poduzeća u sektorima pomorstva, prometa, putovanja, infrastrukture i povezanim sektorima koja su ozbiljno pogođena pandemijom koronavirusa. Program...

Pomoć poduzećima pogođenim pandemijom koronavirusa

Potpora će biti u obliku državnih jamstava za nove zajmove banaka ili drugih financijskih institucija. Državnim jamstvom pokrit će se do 90 % zajmova. Cilj je programa osigurati likvidnost poduzeća svih veličina pogođenih izbijanjem koronavirusa, čime im se omogućuje nastavak aktivnosti, početak ulaganja i zaštita radnih mjesta. Očekuje se da će se programom poduprijeti više od 1000 poduzeća. Komisija je utvrdila da je hrvatski program u skladu s uvjetima utvrđenima u Privremenom okviru.

Konkretno, u okviru prve mjere potpora ne premašuje 800 000 eura po poduzeću. U okviru druge mjere, i. iznos zajma po poduzeću ograničen je na pokrivanje potreba za likvidnošću u bliskoj budućnosti, ii. kamatne stope odgovaraju minimalnim razinama utvrđenima u Privremenom okviru i iii. jamstva i zajmovi osigurat će se do kraja ove godine, s maksimalnim trajanjem od šest godina. U okviru obiju mjera potpora se može dodijeliti samo poduzećima koja su 31. prosinca 2019. poslovala bez poteškoća, ali su znatno pogođena izbijanjem koronavirusa.

Mjere uključuju i zaštitne mjere kojima se osigurava da banke ili druge financijske institucije učinkovito usmjeravaju potporu korisnicima kojima je pomoć potrebna. Komisija je zaključila da su mjere potrebne, primjerene i razmjerne za otklanjanje ozbiljnih poremećaja u gospodarstvu države članice u skladu s člankom 107. stavkom 3. točkom (b) UFEU-a i uvjetima Privremenog okvira. Komisija je na temelju toga odobrila mjere u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama. Verzija ove odluke koja nije povjerljiva bit će objavljena pod brojem predmeta SA.57711 u registru državnih potpora na web-mjestu Komisije posvećenom tržišnom natjecanju kad se riješe moguća pitanja u pogledu povjerljivosti podataka.

Pojedinosti

Datum objave
30. lipnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj