Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak30. lipnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Državne potpore: Komisija odobrila hrvatski program dokapitalizacije u iznosu od 85,3 milijuna eura za potporu sektoru civilnog zrakoplovstva zbog pandemije koronavirusa

Svrha je programa poduprijeti aktivnosti korisnika te njihov gospodarski oporavak i strukturnu održivost. Javna potpora u okviru programa bit će u obliku dokapitalizacije izdavanjem redovnih dionica.

Državne potpore: Komisija odobrila hrvatski program dokapitalizacije u iznosu od 85,3 milijuna eura za potporu sektoru civilnog zrakoplovstva pogođenom pandemijom koronavirusa

Europska komisija odobrila je hrvatski program u iznosu od 85,3 milijuna eura (646 milijuna kuna) za potporu velikim poduzećima koja posluju u sektoru civilnog zrakoplovstva i koja su pogođena pandemijom koronavirusa. Program je odobren na temelju privremenog okvira za državne potpore. Zbog pandemije koronavirusa i ograničenja putovanja koja su Hrvatska i druge zemlje morale uvesti kako bi se ograničilo širenje virusa, poduzeća koja posluju u sektoru civilnog zrakoplovstva pretrpjela su znatne operativne gubitke i nagli pad prometa i profitabilnosti.

Svrha je programa poduprijeti aktivnosti korisnika te njihov gospodarski oporavak i strukturnu održivost. Javna potpora u okviru programa bit će u obliku dokapitalizacije izdavanjem redovnih dionica.

Komisija je utvrdila da je hrvatski program u skladu s uvjetima utvrđenima u privremenom okviru. Konkretno, i. dokapitalizacija neće biti veća od minimuma potrebnog za osiguravanje održivosti korisnika niti će premašiti ono što je nužno za ponovnu uspostavu kapitalne pozicije korisnika kakva je bila prije pandemije koronavirusa; ii. izdavanje dionica državi provodit će se po tržišnoj vrijednosti; i iii. potpora će biti dodijeljena najkasnije do 30. lipnja 2022.

Nadalje, potpora će se dodijeliti pod određenim uvjetima kako bi se spriječilo neopravdano narušavanje tržišnog natjecanja. Komisija je zaključila da je program potreban, primjeren i razmjeran za otklanjanje ozbiljnih poremećaja u gospodarstvu Hrvatske, u skladu s člankom 107. stavkom 3. točkom (b) Ugovora o funkcioniranju Europske unije i uvjetima privremenog okvira.

Stoga je mjeru odobrila u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama. Više informacija o privremenom okviru i drugim mjerama koje je Komisija poduzela radi ublažavanja gospodarskih posljedica pandemije koronavirusa dostupno je ovdje. Verzija odluke koja nije povjerljiva bit će dostupna pod brojem predmeta SA.103028 u registru državnih potpora na internetskim stranicama Komisije posvećenima tržišnom natjecanju kad se riješe moguća pitanja u pogledu povjerljivosti podataka.

Pojedinosti

Datum objave
30. lipnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj