Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak26. listopada 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Državne potpore: konzultacije Komisije s državama članicama o produženju i prilagodbi Privremenog okvira za državne potpore u kriznim situacijama

Europska komisija savjetuje se s državama članicama o produljenju i prilagodbi privremenog okvira za državne potpore u kriznim situacijama radi potpore gospodarstvu u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.

Program rada Komisije za 2023.: rješavanje najvažnijih izazova uz ustrajnost u djelovanju

Komisija je taj okvir donijela 23. ožujka 2022. i prvi put izmijenila 20. srpnja 2022. nakon prvog savjetovanja s državama članicama pokrenutog 5. listopada 2022. Uzimajući u obzir povratne informacije koje su dostavile države članice i s obzirom na Uredbu o hitnoj intervenciji za rješavanje problema visokih cijena energije („Uredba (EU) 2022/1854”) i prijedlog Komisije o novoj hitnoj uredbi, Komisija se sada dodatno savjetuje s državama članicama o mogućim izmjenama koje se odnose na:

  • Ciljanu prilagodbu kako bi se proširila mogućnost da države članice pruže jamstva energetskim poduzećima kako bi se pokrili financijski kolaterali za njihove aktivnosti trgovanja s obzirom na trenutačne tržišne cijene i volatilnost tržišta.
  • Dodatne prilagodbe kako bi se državama članicama omogućilo da pruže potporu poduzećima koja su pogođena visokim cijenama energije. Cilj prijedloga je dodatno povećati fleksibilnost za bržu i učinkovitiju potporu poduzećima koja su suočena sa znatnim povećanjem troškova energije uz istodobnu zaštitu jednakih uvjeta na jedinstvenom tržištu.

Predloženim izmjenama dopunjuje se Uredba (EU) 2022/1854. Njima se nastoji osigurati da se privremenim okvirom za krize državama članicama i dalje omogućuje da pruže potrebnu i razmjernu potporu gospodarstvu uz istodobno osiguravanje jednakih uvjeta. Komisija namjerava do kraja listopada donijeti revidirani privremeni okvir za krize, uzimajući u obzir povratne informacije država članica i, prema potrebi, elemente prijedloga Komisije o novoj uredbi o izvanrednoj situaciji kako bi se odgovorilo na visoke cijene plina u EU-u i osigurala sigurnost opskrbe ove zime.  Iz područja primjene tih mjera bit će isključeni sankcionirani subjekti i subjekti koji su pod ruskom kontrolom.

Privremeni okvir za krizne situacije koji je trenutačno na snazi primjenjuje se do 31. prosinca 2022. Potpore za uvođenje obnovljivih izvora energije i dekarbonizaciju industrije mogu se dodijeliti do kraja lipnja 2023. Više informacija o privremenom okviru za krizne situacije i drugim mjerama koje je Komisija donijela radi rješavanja gospodarskih posljedica ruskog rata protiv Ukrajine dostupno je ovdje.

 

Više:

Državne potpore u kriznim situacijama

Pojedinosti

Datum objave
26. listopada 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj