Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak24. prosinca 2018.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Druga ekonomska škola Zagreb predstavlja mlade iz Hrvatske na YEYS-u

Učenici iz trideset i tri škole iz cijele Europe okupit će se u ožujku iduće godine u Bruxellesu kako bi raspravljali o svojim stajalištima, nadama i očekivanjima u vezi s predstojećim europskim izborima. Osmislit će tri prijedloga koji će sadržavati...

Srednjoškolski učenici u dobi od 16 do 18 godina iz cijele Europe okupit će se 21. i 22. ožujka u Bruxellesu kako bi iznijeli svoje stavove i ideje u vezi s izborima za Europski parlament 2019. godine i surađivali u okviru događanja #YEYSturns10: Glasaj za budućnost! Raspravljat će o mogućnostima i mogućim rizicima te ponuditi rješenja za postojeće izazove.

Očekuje se da će europski izbori 2019. biti iznimno zahtjevni s obzirom na sve veći euroskepticizam te EGSO želi podići razinu osviještenosti među mladima kako bi se povećala izlaznost na izborima.

Učenici će raspravljati o konkretnim pitanjima:

  • Što bi po tvojem mišljenju trebalo učiniti da se poveća sudjelovanje birača na izborima za EP?
  • Kako u budućnosti možemo ojačati predstavničku demokraciju?
  • Koji oblici političkog angažmana postoje osim sudjelovanja na izborima za EP i kako bi se ti uključio/la u njih?

Tijekom plenarnog zasjedanja YEYS-a mladi će glasati o tri prijedloga koje bi Europski parlament trebao uzeti u obzir u sklopu kampanje za europske izbore.

Trideset i tri škole odabrane su za sudjelovanje u inicijativi uz pomoć elektroničkog programa za nasumičan odabir 29. studenog u Bruxellesu. U događanju će sudjelovati po jedna škola iz svake države članice EU-a i pet zemalja kandidatkinja (Albanije, bivše jugoslavenske republike Makedonije, Crne Gore, Srbije i Turske). Za deseto se izdanje prijavio rekordan broj škola (1038 prijava).

Događanje „Tvoja Europa, tvoje mišljenje!“ (YEYS) organizira Europski gospodarski i socijalni odbor, glas civilnog društva na europskoj razini. To je glavno događanje Odbora posvećeno mladima.

EGSO ovom inicijativom želi osigurati da se u postupku izrade politika EU-a saslušaju stajališta, iskustva i ideje mlađe generacije.

Više detalja o YEYS-u 2019. dostupno je na službenoj stranici događanja. Pogledajte videozapis o YEYS-u 2018.

Za dodatne informacije na raspolaganju vam stoji:

Odjel za medije EGSO-a – Katerina Serifi, aikaterini [dot] serifiateesc [dot] europa [dot] eu (aikaterini[dot]serifi[at]eesc[dot]europa[dot]eu)
+ 32 (0)2 546 91 75 – Mobilni tel.: + 32 (0) 473 72 29 99

@EESC_PRESS

VIDEOZAPIS: Kako EGSO doprinosi promjenama

Pojedinosti

Datum objave
24. prosinca 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj