Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak26. rujna 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Doznajte više o jezicima na Europskom danu jezika 2017.!

Jezici otvaraju vrata, šire vidike te nam mogu pomoći pri zaposlenju. Učiti jezik silno je zabavno i, prije svega, zbližava ljude. Europski dan jezika obilježavamo 26. rujna. Tih dana slavimo bogatstvo jezika, njihove spone s kulturom i sve ono što...

European Day of Languages 2016.

Komisija će u povodu ovogodišnjeg Europskog dana jezika (su)organizirati stotine događanja u kulturnim ustanovama, knjižnicama, veleposlanstvima, općinskim zgradama, školama i sveučilištima u Europi i izvan nje.

Građani i posjetitelji Zagreba i Praga imat će priliku sudjelovati na „jezičnim spojevima”. U Sofiji će se na radiju organizirati igra prepoznavanja jezika. Pipi Duga Čarapa, omiljena dječja junakinja iz istoimene švedske knjige, posjetit će austrijske gradove Graz, Knittelfeld i Beč u okviru putujuće izložbe knjiga. Drugi dobro znani književni lik, Crvenkapica, bit će u središtu višejezičnog pjesničkog natječaja u Berlinu.

Više o tim i brojnim drugim uzbudljivim događanjima možete saznati na internetu.

Vijeće Europe prvi je put obilježilo Europski dan jezika 2001. u sklopu Europske godine jezika. Otad se obilježava svake godine kako bi se istaknula kulturna i jezična raznolikost Europe te poticalo cjeloživotno učenje jezika.

U Europskoj uniji postoje 24 službena jezika, otprilike 60 regionalnih i manjinskih jezika te više od 175 jezika imigrantskih zajednica. U svijetu se govori između 6000 i 7000 jezika, većina njih u Aziji i Africi. Barem polovina svjetskog stanovništva dvojezična je ili višejezična, što znači da govori ili razumije dva ili više jezika.

Komisija se kao međunarodna institucija snažno zalaže za višejezičnost. Svi službeni jezici ujedno su i radni jezici EU-a. Zakonodavstvo Unije prevodimo na sve službene jezike, a na upite građana odgovaramo na jeziku EU-a koji odaberu. Tako svakodnevno dokazujemo da se istinski zalažemo za jezičnu raznolikost.

Pojedinosti

Datum objave
26. rujna 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj