Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak17. studenoga 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Dogovor o proračunu EU-a usmjeren na jačanje gospodarstva i odgovor na izbjegličku krizu

Institucije EU-a postigle su 17. studenoga dogovor o proračunu EU-a za 2017.Kako je početkom godine predložila Komisija, EU će u 2017. uložiti više novca u konkurentniju i sigurniju Europu. Isto tako, više će se trošiti na pružanje potpore prihvatu i...

hot_topics.jpg

Proračun EU-a za 2017. utvrđen je u iznosu od 157,9 milijardi EUR u obvezama i 134,5 milijardi EUR u sredstvima za plaćanje. Neke su od njegovih ključnih značajki sljedeće:

  • Gotovo polovina sredstava, odnosno 74,9 milijardi EUR u obvezama, upotrijebit će se za poticanje rasta, zapošljavanja i konkurentnosti. Primjerice, 21,3 milijarde EUR dodijelit će se programima kao što su Obzor 2020., Erasmus+, COSME i Instrument za povezivanje Europe (CEF), a 2,7 milijardi EUR Europskom fondu za strateška ulaganja (EFSU), pokretaču Plana ulaganja za Europu. Dodatnih 53,59 milijardi EUR izdvojit će se za poticanje konvergencije među državama članicama i među regijama s pomoću europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF).
  • Potpora europskim poljoprivrednicima iznosi 42,6 milijardi EUR.
  • Gotovo 6,0 milijardi EUR namijenjeno je zaštiti naših vanjskih granica i rješavanju migracijske i izbjegličke krize. Polovinom tog iznosa financirat će se djelovanja u EU-u, a drugom polovinom djelovanja izvan EU-a radi rješavanja glavnih uzroka migracija. Od toga će se ukupno 200 milijuna EUR upotrijebiti za novi instrument za pružanje humanitarne pomoći (EN) u EU-u.

Sljedeći koraci

Kako bi se zaključio kompromis postignut u okviru proračunskih pregovora, Europski parlament i Vijeće moraju službeno odobriti tekst.

Pojedinosti

Datum objave
17. studenoga 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj