Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak25. travnja 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Dodatnih 116 milijuna eura za hitnu pomoć civilima u Jemenu

Europska komisija danas je u Ujedinjenim narodima u Ženevi objavila da namjerava osigurati dodatnu potporu u iznosu od 116 milijuna eura za potrebite u Jemenu.

Izbjeglički kamp kod uprave Haddjah © European Union/ECHO/H.Veit

Taj iznos obuhvaća 46 milijuna eura za hitnu humanitarnu pomoć te 70 milijuna eura za podršku otpornosti i početnom oporavku tijekom 2017.

Povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides predstavljao je EU na konferenciji za potporu danas u Ženevi te izjavio: „EU jača ključnu humanitarnu pomoć kako bi se ljudima pogođenima sukobima u Jemenu osigurale neophodne potrepštine kao što su hrana, zdravstvena zaštita i voda. (...) Najveću cijenu sukoba plaćaju civili, a napadi, uključujući one na humanitarne radnike, ne prestaju. (...) Naša dodatna financijska sredstva pomoći će humanitarnim agencijama u toj zemlji koje djeluju u iznimno teškim okolnostima da nastave dostavljati prijeko potrebnu pomoć potrebitima.“

Povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica izjavio je: „Važno je ugroženom jemenskom stanovništvu pomoći da izdrži teške uvjete te omogućiti početni oporavak od krize. U tom kontekstu EU tijesno surađuje ne samo s agencijama UN-a i Svjetskom bankom, već djelovanja usklađuje i s regionalnim institucijama za financiranje i razvoj u Perzijskom zaljevu.

Danas najavljena dodatna sredstva nadovezuju se na 225 milijuna eura koje je Komisija već stavila na raspolaganje od početka sukoba 2015. za humanitarnu i razvojnu pomoć te sprječavanje kriza.“

Pojedinosti

Datum objave
25. travnja 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj