Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Priopćenje za tisak28. lipnja 2024.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Dodatna sredstva za poticanje suradnje u visokom obrazovanju

Zahvaljujući današnjim rezultatima 14 novih saveza europskih sveučilišta pridružuje se skupini od 50 ranije odabranih saveza, a svaki će primiti do 14,4 milijuna eura u razdoblju od četiri godine. 

Novi savezi europskih sveučilišta transnacionalne suradnje

Komisija je danas objavila rezultate poziva u okviru programa Erasmus+ za 2024. za inicijativu Europska sveučilišta

Zahvaljujući današnjim rezultatima 14 novih saveza europskih sveučilišta pridružuje se skupini od 50 ranije odabranih saveza, a svaki će primiti do 14,4 milijuna eura u razdoblju od četiri godine. Ta 64 saveza europskih sveučilišta obuhvaćaju više od 560 sveučilišta iz svih regija Europe. Rezultati su važna prekretnica u postizanju cilja europske strategije za sveučilišta da se do sredine 2024. uključi najmanje 60 saveza europskih sveučilišta s više od 500 sveučilišta. Savezi europskih sveučilišta okupljaju novu generaciju Europljana i omogućuju im da studiraju i rade u drugim europskim zemljama, na različitim jezicima te u različitim sektorima i akademskim disciplinama. Studenti imaju pristup visokom obrazovanju kombiniranjem studija u nekoliko europskih zemalja, čime se doprinosi međunarodnoj privlačnosti i konkurentnosti europskog visokog obrazovanja. 

Ti savezi su također izvori inovacija u europskim regijama jer studentima omogućuju suradnju s akademskom zajednicom, istraživačima, poduzećima, gradovima, tijelima vlasti i organizacijama civilnog društva. 64 saveza obuhvaćaju 35 zemalja, uključujući sve države članice EU-a te Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Island, Crnu Goru, Republiku Sjevernu Makedoniju, Norvešku, Srbiju i Tursku. Čvrsto su ukorijenjeni u zajednicama i inovacijskim mrežama te okupljaju gotovo 2200 pridruženih partnera, od nevladinih organizacija do poduzeća, gradova, lokalnih i regionalnih vlasti te visokih učilišta iz zemalja Bolonjskog procesa. Na primjer, gotovo 40 visokih učilišta iz Ukrajine pridruženi su partneri. 

Pozivom na podnošenje prijedloga u okviru programa Erasmus+ 2024. podupire se i uspostava zajednice za europska sveučilišta, čime se jača uzajamno učenje među savezima i potiče širenje rezultata i modela koji se mogu ponovno upotrijebiti u sektoru visokog obrazovanja. 14 novih saveza europskih sveučilišta i Zajednica prakse za europska sveučilišta započet će s aktivnostima u jesen ove godine. Komisija će podupirati saveze europskih sveučilišta i sve druge vrste partnerstava među visokim učilištima kako bi se lakše provodili združeni akademski programi, kako je navedeno i u nacrtu za europsku diplomu predstavljenom u ožujku 2024.

 

Više informacija:

Europska sveučilišta u okviru programa Erasmus+ 2024.: rezultati

Inicijativa Europska sveučilišta

Europska strategija za sveučilišta

Europski paket mjera za visoko obrazovanje

Informativna brošura

 

Pojedinosti

Datum objave
28. lipnja 2024.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj