Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak7. studenoga 2019.Predstavništvo u Hrvatskoj

DiscoverEU: 20 000 putnih propusnica za osamnaestogodišnjake koji idućeg ljeta žele putovati Europom

Komisija danas otvara novi krug prijava za putne propusnice u okviru inicijative DiscoverEU, koja sudionicima omogućuje da putujući Europom i otkrivajući njezinu kulturnu baštinu prošire svoje znanje i razviju vještine. Rok za prijavu je 28...

Otkrijte EU

U dosadašnja tri kruga prijava Komisija je već dodijelila 50 000 putnih propusnica, za koje se prijavilo 275 000 mladih. U sljedećem krugu inicijativi DiscoverEU moći će se priključiti još 20 000 mladih.

Povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics izjavio je: U proteklih godinu i pol inicijativa DiscoverEU pružila je mnogim mladima priliku da istraže svoj kontinent. Drago mi je vidjeti oduševljenje s kojim prihvaćaju tu priliku, upoznaju nove ljude i povezuju se sa svojim suputnicima. Stoga pozivam mlade iz svih dijelova Europe da iskoriste ovu novu priliku i iskuse slobodu kretanja našom Unijom, razviju vještine koje će im biti važne u životu, otkriju bogatu kulturnu baštinu Europe i steknu nove prijatelje.

Zainteresirani mogu tijekom putovanja sudjelovati u brojnim organiziranim susretima i događanjima te dobiti putni dnevnik u koji će bilježiti svoja iskustva. Svake godine aktivnosti inicijative DiscoverEU organiziraju se na određenu temu povezanu s prioritetima Europske unije. Tema za 2019. bila je „učenje o Europi”, a tema za 2020. bit će „održiva zelena Europa”.

Tko se može prijaviti i kako?

Podnositelji prijave moraju biti državljani jedne od država članica EU-a, 31. prosinca 2019. imati navršenih 18 godina i planirati putovanje od najviše 30 dana u razdoblju od 1. travnja do 31. listopada 2020. Zainteresirani se trebaju prijaviti preko Europskog portala za mlade do 28. studenoga 2019. Ocjenjivački odbor razmotrit će prijave i odabrati sudionike. Podnositelji prijave o rezultatima će biti obaviješteni u siječnju 2020., a dobitnici će se birati na temelju kviza općeg znanja o Europskoj uniji.

Odabrani sudionici moći će putovati sami ili u skupini od najviše pet osoba. U pravilu se putuje željeznicom, no kako bi lakše sudjelovali i mladi iz udaljenih područja ili s otoka, moći će se putovati i drugim prijevoznim sredstvima, npr. trajektom, autobusom ili, u iznimnim situacijama, zrakoplovom.

Nakon ovog kruga prijava Komisija planira pokrenuti još jedan krug u prvoj polovini 2020.

Kontekst

Komisija je inicijativu DiscoverEU pokrenula u lipnju 2018., nakon što je Europski parlament predložio pripremno djelovanje s početnim proračunom od 12 milijuna eura. Proračun za 2019. iznosi 16 milijuna eura, a očekivani proračun za 2020. čak 25 milijuna eura. DiscoverEU u zajednicu povezuje tisuće mladih iz cijele Europe. Sudionici koji se dotad nisu poznavali povezali su se preko društvenih mreža, razmjenjivali iskustva i savjete, zajedno putovali od grada do grada ili odsjedali jedni kod drugih.

Pojedinosti

Datum objave
7. studenoga 2019.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj