Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak1. veljače 2018.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

#DigitalSingleMarket Osnovan Opservatorij i forum EU-a za lance blokova

Komisija je danas uz podršku Europskog parlamenta, kojeg je zastupao Jakob von Weizsäcker koji je bio nadležan za izradu nedavno objavljenog izvješća o virtualnim valutama, osnovala Opservatorij i forum EU-a za lance blokova.

Tehnologija lanca blokova

Opservatorij i forum EU-a za lance blokova isticat će glavna kretanja u području tehnologije lanaca blokova, promicati europske subjekte i jačati djelovanje na europskoj razini uključivanjem većeg broja dionika u aktivnosti lanca blokova.

Tehnologije lanaca blokova kojima se blokovi informacija pohranjuju na način da su raspoređeni po cijeloj mreži smatraju se velikim napretkom jer pridonose većoj sljedivosti i sigurnosti ekonomskih transakcija na internetu. Očekuje se da će one utjecati na digitalne usluge i promijeniti poslovne modele u brojnim područjima, kao što su zdravstvene usluge, osiguranje, financije, energetika, logistika, upravljanje pravima intelektualnog vlasništva ili javne usluge.

Potpredsjednik Komisije zadužen za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip izjavio je: Tehnologije, kao što su lanci blokova, mogu pridonijeti smanjenju troškova te istovremeno povećati povjerenje, sljedivost i sigurnost. One imaju veliki potencijal za povećanje sigurnosti društvenih i ekonomskih transakcija na internetu jer štite od napada i uklanjaju potrebu za posrednicima. Želimo na temelju značajne europske baze talenata i odličnih novoosnovanih poduzeća postati vodeća svjetska regija u razvoju lanaca blokova i ulaganjima u njihovo uvođenje.

Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Komisije zadužen za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala, izjavio je: Među brojnim tehnologijama koje pokreću digitalne inovacije, tehnologija lanca blokova može doista izmijeniti financijske usluge i tržišta. Opservatorij i forum za lance blokova pratit će kretanja i informirati o našim politikama.

Povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel izjavila je: Smatram da su lanci blokova prekretnica i želim da Europa prednjači u njihovu razvoju. Moramo izgraditi odgovarajuće poticajno okruženje, odnosno jedinstveno digitalno tržište za lance blokova od kojeg će svi građani imati koristi, a ne samo utvrditi niz pojedinačnih inicijativa. Opservatorij i forum EU-a za lance blokova važan je korak u tom smjeru.

Europska komisija od 2013. financira projekte lanaca blokova putem istraživačkih projekata Europske unije Sedmi okvirni program za istraživanje i tehnološki razvoj (FP7) i Obzor 2020. Do 2020. osigurat će financijska sredstva u iznosu do 340 milijuna eura za projekte koji bi se mogli temeljiti na tehnologijama lanca blokova.

Poticanje vlada, europske industrije i građana da iskoriste mogućnosti lanca blokova

Europski inovatori i poduzetnici već nude rješenja utemeljena na lancima blokova. Glavni subjekti iz tradicionalnih sektora kao što su banke, osiguravajuća društva, burze, društva za logistiku i ostala poduzeća uključena su u pilot-projekte. Brojne su države članice najavile inicijative kojima nastoje ojačati svoju uporabu tehnologije lanca blokova.

Europska komisija želi iskoristiti postojeće inicijative, osigurati da one funkcioniraju prekogranično, konsolidirati stručna znanja i nositi se s izazovima koji su rezultat novih paradigmi koje lanci blokova omogućavaju (kao što su izbjegavanje posrednika, povjerenje, sigurnost i integrirana sljedivost).

Opservatorij i forum EU-a za lance blokova aktivno će djelovati kako bi Europi omogućio da iskoristi nove prilike koje nude lanci blokova, uspostavi nova stručna znanja i postane predvodnik u tom području. Njegovi će zadaci biti prikupljanje informacija, praćenje i analiziranje kretanja, prevladavanje izazova i otkrivanje društveno-ekonomskog potencijala lanaca blokova. On će omogućiti prekograničnu suradnju u području praktične primjene, udruživanje najboljih europskih stručnjaka i promicanje otvorenog foruma na kojem će tehnolozi, inovatori, građani, dionici iz sektora, javna tijela, regulatorna i nadzorna tijela koji djeluju u području lanca blokova moći raspravljati i razvijati nove ideje kako bi mogli transparentno učiti, djelovati i doprinositi.

Na temelju poziva na podnošenje ponuda društvo ConsenSys, koje posluje diljem svijeta te je već etablirano u Europi, odabrano je da pomaže Opservatoriju u aktivnostima informiranja u Europi. ConsenSys će, kao važan subjekt u zajednici koja posluje u području lanca blokova, pridonijeti sa snažnom predanošću razvoju lanaca blokova, osigurat će solidna stručna znanja i veze s ekosustavom lanca blokova u svijetu te poduzetnički pristup suradnji s dionicima i stručnjacima u EU-u i diljem svijeta. Nakon što je 29. siječnja 2018. potpisao ugovor, ConsenSys će blisko surađivati sa službama Komisije u upravljanju Opservatorijem i forumom EU-a.

Kontekst

Europska komisija želi subjektima koji djeluju u području lanca blokova pružiti veću vidljivost i nadograditi postojeće inicijative, konsolidirati stručna znanja i nositi se s izazovima koji su rezultat novih paradigmi koje lanci blokova omogućavaju, kao što su pružanje podrške europskoj industriji, poboljšanje poslovnih procesa i razvoj novih poslovnih modela. Opservatorij i forum EU-a za lance blokova nastao je kao pilot-projekt Europskog parlamenta koji je predložio zastupnik u Europskom parlamentu von Weizsacker i zadaća mu je podupirati rad Komisije u području financijskih tehnologija (FinTech).

Financijske tehnologije politički su prioritet Europske komisije jer mogu, i vjerojatno hoće, odigrati značajnu ulogu u postizanju ciljeva u vezi s razvojem jedinstvenog tržišta, bankarske unije, unije tržišta kapitala i maloprodajnih financijskih usluga.

Komisija je prepoznala međusektorsku transformaciju sektora te je u studenome 2016. osnovala radnu skupinu za financijsku tehnologiju, čiji se rad temelji na cilju Komisije o izradi sveobuhvatne strategije financijskih tehnologija. Komisija trenutačno izrađuje Akcijski plan o financijskim tehnologijama koji će predstaviti u proljeće.

Pojedinosti

Datum objave
1. veljače 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj