Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak22. travnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Digitalna zelena potvrda: države članice postigle dogovor o tehničkim specifikacijama

Mjesec dana nakon prijedloga Komisije o digitalnoj zelenoj potvrdi, predstavnici država članica koje sudjeluju u mreži e-zdravstva postigli su dogovor o smjernicama u kojima se opisuju glavne tehničke specifikacije za provedbu sustava. To je ključan...

Digitalna zelena potvrda: države članice postigle dogovor o tehničkim specifikacijama

Istodobno se države članice potiču da brzo uvedu potrebna tehnička rješenja na nacionalnim razinama. Iznimno je važno usporedo sa zakonodavnim postupkom koji je u tijeku poboljšati tehničku provedbu kako bi se osiguralo uvođenje digitalnih zelenih potvrda diljem EU-a do lipnja 2021. Dogovorene tehničke specifikacije obuhvaćaju strukturu podataka i mehanizme kodiranja, uključujući i QR kod, čime će se osigurati da se sve potvrde, bez obzira na to jesu li digitalne ili u papirnatom obliku, mogu provjeravati diljem EU-a. U smjernicama se opisuje i pristupnik EU-a.

Njime će se omogućiti dijeljenje elektroničkih potpisa za provjeru vjerodostojnosti digitalnih zelenih potvrda u cijelom EU-u. Osobni podaci nositelja potvrda neće prolaziti kroz pristupnik jer to nije potrebno za provjeru. Naposljetku, u smjernicama su opisane referentne implementacije za softver za izdavanje digitalnih zelenih potvrda, aplikacija za provjeru potvrda i predložak za aplikaciju novčanika u kojoj će ih građani pohraniti.

Iako će države članice morati uspostaviti te sustave na nacionalnoj razini, referentni materijali ubrzat će uvođenje jer će države članice moći na njima temeljiti svoje djelovanje. Kako bi se digitalne zelene potvrde mogle uvesti u lipnju, tehnička provedba mora se odvijati usporedno sa zakonodavnim postupkom. Sljedeći je korak uspostava nacionalnih infrastruktura, uvođenje nacionalnih rješenja za izdavanje, provjeru i pohranu digitalnih zelenih potvrda te uspostava pristupnika EU-a. Nakon probne faze u svibnju, pristupnik EU-a trebao bi od lipnja biti spreman za povezivanje država članica. Više informacija dostupno je u priopćenju za medije.

Pojedinosti

Datum objave
22. travnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj