Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak16. veljače 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Digitalizacija pravosudnih sustava EU-a: Komisija pokrenula javno savjetovanje o prekograničnoj pravosudnoj suradnji

Europska komisija danas je pokrenula javno savjetovanje o modernizaciji pravosudnih sustava EU-a. EU želi poduprijeti države članice u nastojanjima da prilagode pravosudne sustave digitalnom dobu i poboljšaju prekograničnu pravosudnu suradnju EU-a.

Digitalizacija pravosudnih sustava EU-a: Komisija pokrenula javno savjetovanje o prekograničnoj pravosudnoj suradnji

Didier Reynders, povjerenik za pravosuđe, izjavio je: Pandemija bolesti COVID-19 dodatno je istaknula važnost digitalizacije, među ostalim u području pravosuđa. Sucima i odvjetnicima potrebni su digitalni alati kako bi mogli brže i učinkovitije surađivati. Istovremeno su građanima i poduzećima potrebni internetski alati za lakši i transparentniji pristup pravosuđu uz niže troškove. Komisija nastoji potaknuti taj proces i poduprijeti države članice u njihovim naporima, među ostalim u pogledu olakšavanja suradnje u prekograničnim sudskim postupcima upotrebom digitalnih kanala.

Komisija je u prosincu 2020. donijela komunikaciju u kojoj su opisane mjere i inicijative kojima je cilj unaprijediti digitalizaciju pravosudnih sustava diljem EU-a. U okviru javnog savjetovanja prikupit će se mišljenja o digitalizaciji prekograničnih građanskih, trgovačkih i kaznenih postupaka u EU-u.

Rezultati javnog savjetovanja, u kojem mogu sudjelovati brojne skupine i pojedinci i koji će biti dostupni ovdje do 8. svibnja 2021., uključit će se u inicijativu o digitalizaciji prekogranične pravosudne suradnje, kako je najavljeno u programu rada Komisije za 2021.

Pojedinosti

Datum objave
16. veljače 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj