Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak10. rujna 2020.Predstavništvo u Hrvatskoj

Dezinformacije: EU ocijenio Kodeks dobre prakse i objavio izvješća o dezinformacijama

Komisija je danas predstavila procjenu provedbe i djelotvornosti Kodeksa dobre prakse u suzbijanju dezinformacija. Iz procjene je vidljivo da je Kodeks, kao prvi takav instrument na svjetskoj razini, vrlo koristan te je omogućio okvir za...

Dezinformacije: EU ocijenio Kodeks dobre prakse i objavio izvješća o dezinformacijama

Kodeks je osigurao veću transparentnost platformi u pogledu njihovih politika za suzbijanje dezinformacija u EU-u. Istodobno se u procjeni ističu određeni nedostaci, uglavnom zbog samoregulatorne prirode Kodeksa.

Věra Jourová, potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost, izjavila je: Kodeks dobre prakse pokazao je da internetske platforme i sektor oglašavanja mogu učiniti mnogo kako bi se suzbile dezinformacije, ako su pod javnim nadzorom. Međutim, platforme moraju biti odgovornije i transparentnije. Vrijeme je da nadiđemo samoregulatorne mjere. Europa je u najboljem položaju da postane predvodnik i predloži instrumente za otporniju i pravedniju demokraciju u svijetu koji se sve više digitalizira.

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, izjavio je: Organizacija i osiguravanje našeg digitalnog informacijskog prostora postali su prioritet. Kodeks je jasan primjer kako javne institucije mogu učinkovitije surađivati s tehnološkim poduzećima kako bi se našem društvu omogućila stvarna korist. To je jedinstven alat kojim Europa može odlučno braniti interese i vrijednosti. Borba protiv dezinformiranja zajednička je odgovornost koju sektor tehnologije i oglašavanja mora u potpunosti preuzeti. Osim procjene Kodeksa prakse, Komisija danas objavljuje i prva temeljna izvješća o mjerama koje su potpisnici Kodeksa poduzeli u borbi protiv lažnih i obmanjujućih informacija povezanih s koronavirusom.

Ovaj mjesečni program izvješćivanja rezultat je Zajedničke komunikacije od 10. lipnja 2020. Nadovezujući se na mjere navedene u Zajedničkoj komunikaciji i na uklanjanje nedostataka utvrđenih u današnjoj ocjeni Zakonika, Komisija će nastaviti sa sveobuhvatnim pristupom i do kraja godine predstaviti dvije komplementarne inicijative, Europski akcijski plan za demokraciju, s javnim savjetovanjem koje će se održati do 15. rujna, i Akt o digitalnim uslugama. Priopćenje za medije možete pronaći ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
10. rujna 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj