Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak15. svibnja 2024.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Deveti forum EUSAIR-a o izazovima i prilikama za jadransko-jonsku makroregiju

Godišnji forum tvorcima politika i dionicima pruža priliku da razmisle o tome kako fondovi kohezijske politike pomažu jadranskoj i jonskoj regiji te kako regije mogu rješavati zajedničke izazove zajedničkim dugoročnim ciljevima. 

jadran

Danas se u Šibeniku održava deveti godišnji forum Strategije EU-a za jadransku i jonsku regiju  (EUSAIR). Godišnji forum tvorcima politika i dionicima pruža priliku da razmisle o tome kako fondovi kohezijske politike pomažu jadranskoj i jonskoj regiji te kako regije mogu rješavati zajedničke izazove zajedničkim dugoročnim ciljevima. 

 

Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira sudjelovat će putem videoporuke, a sudjelovati će i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, Šime Erlić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a te Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.    

 

Glavne teme uključuju načine za optimizaciju provedbe kohezijske politike tijekom programskog razdoblja od 2021. do 2027., reviziju strategije i planiranje budućeg razvoja. Tijekom foruma predsjedanje EUSAIR-om također će biti predano Grčkoj. 

 

Radionice će obuhvaćati potrebe regije nakon 2027., e-upravljanje, socijalnu koheziju, poljoprivrednu održivost i obnovljivu energiju,  dok će popratna događanja uključivati konferenciju o budućnosti Interrega6. forum jadransko-jonskih organizacija mladih (AIYOF6). 

 

EUSAIR je jedna od četiriju makroregionalnih strategija EU-a za promicanje gospodarskog i socijalnog blagostanja i rasta u regiji povećanjem njezine privlačnosti, konkurentnosti i povezivosti. Strategija obuhvaća Hrvatsku, Grčku, Italiju, Sloveniju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Srbiju, Sjevernu Makedoniju i San Marino. 

Pojedinosti

Datum objave
15. svibnja 2024.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj