Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak15. studenoga 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Dan jednakih plaća: transparentnost plaća ključna za uklanjanje rodno uvjetovane razlike u plaćama od 13 % u Europskoj uniji

Prosječna razlika u plaćama između spolova u EU-u iznosi 13 %. To znači da u za 1 EUR koji u prosjeku zaradi muškarac – žena zarađuje 0,87 EUR.

Dan jednakih plaća: transparentnost plaća ključna za uklanjanje rodno uvjetovane razlike u plaćama od 13 % u Europskoj uniji

Dana 15. studenoga obilježen je Europski dan jednakih plaća. U Europskoj uniji žene i dalje zarađuju manje od muškaraca za jednake poslove. Prosječna razlika u plaćama između spolova u EU-u iznosi 13 %. To znači da u za 1 EUR koji u prosjeku zaradi muškarac – žena zarađuje 0,87 EUR. Napredak je stabilan, ali i dalje prespor, a razlika se smanjila za tek 2,8 % u 10 godina.

Potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Europske komisije Věra Jourová te povjerenica za ravnopravnost Helena Dalli izjavile su: „Za jednak rad jednaka plaća: to je temeljno načelo Europske unije. Rješavanje problema nepravednosti razlike u plaćama između spolova ne može se postići bez mijenjanja strukturnih neravnoteža u društvu. Zbog toga je ova Komisija udvostručila svoje napore u pogledu rodne ravnopravnosti i temeljnih uzroka nejednakosti u plaćama. Moramo osnažiti žene kako bi mogle ostvariti svoj potencijal. No u ovome nedostaje važan dio slagalice: transparentnost plaća. Pozivamo zato Europski parlament i Vijeće da bez nepotrebne odgode usvoje naš prijedlog Direktive o transparentnosti plaća.

Cjelovita izjava te informativni članak dostupni su na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
15. studenoga 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj