Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak31. listopada 2017.Predstavništvo u Hrvatskoj

Dan jednakih plaća: izjava prvog potpredsjednika Timmermansa i povjerenica Thyssen i Jourove

Europska komisija želi predvoditi borbu protiv te nepravde.Za nekoliko tjedana predstavit ćemo akcijski plan za uklanjane razlika u plaćama među spolovima. Time ćemo pojačati aktivnosti koje se već provode te predstaviti nove mjere. - prvi...

Dan jednakih plaća

Prosječna satnica za žene u Europi danas iznosi 16,3 % manje nego za muškarce. Europski dan jednakih plaća, koji se ove godine obilježava 3. studenoga, označava dan kada žene u odnosu na svoje muške kolege zapravo prestaju primati plaću, gotovo dva mjeseca prije kraja godine.

Prvi potpredsjednik Frans Timmermans, povjerenica Marianne Thyssen i povjerenica Věra Jourová izjavili su:

Ravnopravnost spolova, uključujući jednake plaće za žene i muškarce, jedna je od temeljnih vrijednosti EU-a.No još uvijek smo daleko od njezina ostvarenja.Posljednjih godina nije bilo pomaka u smanjivanju razlika u plaćama među spolovima.

To znači da žene u usporedbi sa svojim muškim kolegama dva mjeseca u godini rade besplatno.U Europi 21. stoljeća to je šokantna i neprihvatljiva nepravda.

Moramo hitno napredovati u rješavanju tog tvrdokornog problema, koji utječe na žene i naša društva u mnogo drugih aspekata:one i dalje često rade u slabije plaćenim sektorima, dobivaju manje promaknuća i slabije su zastupljene na vodećim položajima. Također, kućanstva u kojima je žena samohrani roditelj i jedina zarađuje izloženija su siromaštvu, među ostalim siromaštvu djece i stalnim poteškoćama.

Razlika u plaćama nije jedini problem.Iz novijih saznanja o seksualnom uznemiravanju vidljivija su i ponekad neprijateljska okruženja s kojima se žene suočavaju, s očitim posljedicama na njihov profesionalni razvoj i njihovu dobrobit.

Europska komisija želi predvoditi borbu protiv te nepravde.Za nekoliko tjedana predstavit ćemo akcijski plan za uklanjane razlika u plaćama među spolovima.Time ćemo pojačati aktivnosti koje se već provode te predstaviti nove mjere.

U studenome će Komisija održati kolokvij na temu „Prava žena u turbulentnim vremenima” i namijeniti dio programa pronalaženju novih rješenja za uklanjanje razlika u plaćama među spolovima.Nedugo prije toga, na najvišoj će razini biti proglašen Europski stup socijalnih prava, kojim se potvrđuje da žene i muškarci imaju pravo na jednaku plaću za jednakovrijedan rad.

Kao što smo vidjeli u nedavnoj kampanji #MeToo na društvenim medijima, Europljani su svjesniji neravnopravnosti spolova nego ikada prije. Moramo iskoristiti priliku koju nam to otvara da poduzmemo mjere i promijenimo obrasce postupanja.Na Europski dan jednakih plaća obvezujemo se braniti jednaka prava i prilike na tržištu rada za žene i muškarce i to ćemo činiti sve dok EU ne postane istinski dobro mjesto za žene.

Kontekst

U EU-u žene u obrazovanju postižu jednako dobre rezultate kao i muškarci ili čak bolje, ali to se ne odražava na tržištu rada. U 2016. je 33 %žena u EU-u imalo završeno visoko obrazovanje u usporedbi s 29 % muškaraca. Istodobno, opća stopa zaposlenosti žena niža je 11,6 pp nego stopa zaposlenosti muškaraca. Usto, žene su i dalje malobrojne na vodećim položajima najvećih poduzeća u EU-u. Među svakih 14 članova odbora te svakih 20 glavnih direktora samo je po jedna žena.

Europski stup socijalnih prava, koji će tri institucije EU-a proglasiti 17. studenoga na Socijalnom sastanku na vrhu za pravedna radna mjesta i rast, potvrđuje predanost EU-a osiguravanju ravnopravnosti spolova za svoje građane.

Europska komisija podnijela je 26. travnja 2017. na raspravu zakonodavne prijedloge o ravnoteži između poslovnog i privatnog života, kojima će se omogućiti veća fleksibilnost i veća zaštita majki, očeva i skrbnika, neovisno o tome žele li uzeti dopust kako bi skrbili o svojoj djeci, koristiti se fleksibilnijim radnim vremenom ili vratiti se na posao. Komisija poziva Europski parlament i Vijeće da hitno donesu te prijedloge.

Komisija 20. i 21. studenoga organizira svoj godišnji kolokvij o temeljnim pravima na temu „Prava žena u turbulentnim vremenima”.

Pojedinosti

Datum objave
31. listopada 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj