Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak27. travnja 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Dan Europe 2023.: proslava europskog jedinstva

U 27 država članica EU-a i diljem svijeta institucije EU-a i njihovi partneri i mreže proslavit će Dan Europe nizom zanimljivih, informativnih i zabavnih aktivnosti.

Dan Europe 2023.: proslava europskog jedinstva

U Europskoj uniji 9. svibnja slavi se Dan Europe na koji se prisjećamo Schumanove deklaracije od 9. svibnja 1950. Kako bi obilježile tu posebnu prigodu, institucije EU-a, uključujući delegacije i predstavništva EU-a iz cijelog svijeta, organizirat će brojne aktivnosti na internetu i uživo i tako građanima i građankama pružiti priliku da otkriju i dožive različite aspekte Europske unije.

Ovog svibnja građani i građanke moći će saznati više o tome kako EU odlučno podupire mir, sigurnost i demokraciju suprotstavljajući se ruskoj agresiji na Ukrajinu i drugim sukobima u svijetu. Na ovogodišnjem obilježavanju Dana Europe posjetitelji će dobiti bolji uvid u nastojanja EU-a da izgradi zelenu, digitalnu, konkurentnu, pravednu i kompetentnu Europu koja je snažna, otporna i sigurna. Posebna pozornost skrenut će se i na Europsku godinu vještina, koja započinje upravo 9. svibnja 2023.

Na Dan Europe i uoči njega institucije EU-a organizirat će brojne interaktivne aktivnosti na svojim lokacijama u 27 država članica EU-a i drugdje u svijetu.

Građani i građanke EU-a moći će posjetiti institucije EU-a u Bruxellesu, Luxembourgu i Strasbourgu:

  • subota, 6. svibnja: Bruxellesu su taj dan institucije EU-a otvorene za javnost.  Više informacija o programu dostupno je ovdje.
  • utorak, 9. svibnja:  u Luxembourgu se mogu posjetiti Sud Europske unije te štandovi u tzv. europskom selu koje je predstavništvo Komisije postavilo zajedno s nacionalnim tijelima, veleposlanstvima država članica, institucijama EU-a sa sjedištem u Luxembourgu i civilnim društvom. Više informacija dostupno je ovdje.
  • subota, 13. svibnja: zgrada Europskog parlamenta u Strasbourgu bit će otvorena za javnost pa će građani i građanke moći razgledati sjedište najvećeg europskog demokratskog tijela. Više pojedinosti potražite ovdje:

EU 9. svibnja organizira i festival Europske godine vještina. Festival je povezan s brojnim drugim aktivnostima na temu vještina koje se odvijaju u različitim dijelovima Europe. Na posebnoj internetskoj stranici o Europskoj godini vještina može se pronaći više informacija kao i pojedinosti o lokalnim aktivnostima u cijeloj Europi.

27 država članica EU-a i diljem svijeta institucije EU-a i njihovi partneri i mreže proslavit će Dan Europe nizom zanimljivih, informativnih i zabavnih aktivnosti. Predstavništva Europske komisije u bliskoj suradnji s uredima za vezu Europskog parlamenta, centrima Europe Direct i drugim nacionalnim i regionalnim partnerima planiraju razna događanja kako bi obilježila taj dan, kao što su zabavne aktivnosti i kvizovi, festivali, sportske aktivnosti, kulturna događanja i rasprave, ali i aktivnosti za povećanje vidljivosti i kampanje na društvenim mrežama. Osim toga, delegacije EU-a u cijelom svijetu obilježit će Dan Europe i istaknuti europsko jedinstvo i solidarnost.

Za više pojedinosti o aktivnostima u okviru Dana Europe 2023. posjetite međuinstitucijsku internetsku stranicu Dana Europe.

Dodatne informacije

Dan Europe 2023.

Schumanova deklaracija od 9. svibnja 1950.  

Europska godina vještina

Posjetite EU na Facebooku

Ključna riječ (hashtag): #EuropeDay

Podaci za kontakt namijenjeni građanima i građankama na svim službenim jezicima EU-a, ukrajinskom i ruskom: https://european-union.europa.eu/contact-eu_hr

Pojedinosti

Datum objave
27. travnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj