Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak28. rujna 2022.Predstavništvo u Hrvatskoj

Čvrsto stojimo uz Ukrajinu: Komisija pozdravila zajedničku izjavu o omogućivanju ekonomičnih, pristupačnih i transparentnih usluga slanja novca u Ukrajinu

Novac koji Ukrajinci u Uniji šalju svojim obiteljima i rodbini u Ukrajini od presudne je važnosti za pokrivanje njihovih troškova života.

Čvrsto stojimo uz Ukrajinu: Komisija pozdravila zajedničku izjavu o omogućivanju ekonomičnih, pristupačnih i transparentnih usluga slanja novca u Ukrajinu

Europska komisija pozdravila je zajedničku izjavu financijskih institucija EU-a i Ukrajine o omogućivanju pristupa Ukrajine ekonomičnim, pristupačnim i transparentnim uslugama slanja novca.

Novac koji Ukrajinci u Uniji šalju svojim obiteljima i rodbini u Ukrajini od presudne je važnosti za pokrivanje njihovih troškova života. S obzirom na sve izraženiju humanitarnu krizu izazvanu ruskom agresijom na Ukrajinu, smanjenje troškova slanja novca moglo bi Ukrajincima i njihovim obiteljima donijeti velike uštede, a isto tako i pridonijeti povećanju opsega pomoći koja se šalje ukrajinskom narodu.

Današnjom zajedničkom izjavom potpisnici se obvezuju na sljedeće:

  • ekonomične doznake: dobrovoljno smanjenje ukupnih naknada te približavanje cilju od 3 % u okviru ciljeva održivog razvoja i plana skupine G-20 za prekogranična plaćanja
  • transparentne doznake: objava ukupnih naknada, uključujući naknade za prijenos i tečajnu maržu
  • pristupačne doznake: rad na očuvanju pristupačnosti usluga slanja novca putem mreže agenata i razvoju digitalnih usluga.

Povjerenica za financijske usluge, financijsku stabilnost i uniju tržišta kapitala Mairead McGuinness izjavila je: Od početka nezakonitog ruskog napada na Ukrajinu Europska unija postojano podupire Ukrajinu i ukrajinski narod. Rat i dalje bjesni, a Ukrajina uvijek može računati na našu pomoć. Ukrajinski narod trpi strašne posljedice rata.  Kao što je predsjednica von der Leyen izjavila u svojem govoru o stanju Unije, solidarnost Europe s Ukrajinom ostat će nepokolebljiva. Rad na praktičnim rješenjima kojima se Ukrajincima koji žive u inozemstvu, od kojih su mnogi bili prisiljeni pobjeći zbog rata, pomaže da pošalju novac svojim bližnjima kod kuće vrlo je konkretan primjer naše solidarnosti. Pozdravljam činjenicu da su se poduzeća iz EU-a i Ukrajine koja se bave slanjem novca udružila kako bi ostvarila taj cilj. Otvoreni smo za pridruživanje još većeg broja pružatelja usluga izjavi o ekonomičnim, pristupačnim i transparentnim uslugama slanja novca u Ukrajinu – štoviše, to bismo pozdravili.

Današnja zajednička izjava uslijedila je nakon okruglog stola na kojem su uz posredovanje Komisije i Narodne banke Ukrajine sudjelovali pružatelji usluga slanja novca iz EU-a i Ukrajine, kao i Svjetska banka. Ta se inicijativa nastavlja na prethodna nastojanja da se pomogne ukrajinskim izbjeglicama, kao što je koordinirani pristup omogućivanju konverzije novčanica hrivnje za osobe koje bježe iz Ukrajine.

Svi sudionici okruglog stola usuglasili su se o zajedničkoj izjavi. Inicijativa je i dalje otvorena: potičemo i druge institucije iz financijskog sektora koje se bave pružanjem usluga slanja novca u EU-u i Ukrajini da se pridruže inicijativi i podrže zajedničku izjavu.

Kontekst

Zajednička izjava primjenjuje se devet mjeseci počevši od danas. Nakon isteka tog razdoblja preispitat će se kako bi se uzele u obzir promjene koje su se dogodile u međuvremenu.

Dodatne informacije

Poveznica na današnju zajedničku izjavu

Solidarnost EU-a s Ukrajinom

Pojedinosti

Datum objave
28. rujna 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj