Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak6. svibnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Čvrsto stojimo uz Ukrajinu: Komisija najavljuje novu pomoć od 200 milijuna eura za raseljene osobe

Europska unija pruža potporu ukrajinskom narodu od samog početka brutalne ruske invazije.

Čvrsto stojimo uz Ukrajinu: Komisija najavljuje novu pomoć od 200 milijuna eura za raseljene osobe

Komisija danas najavljuje novi paket pomoći u vrijednosti od 200 milijuna eura za potporu raseljenim osobama u Ukrajini u kontekstu međunarodne donatorske konferencije koju su zajednički sazvale Poljska i Švedska.

Predsjednica Ursula von der Leyen izjavila je: Danas smo se okupili s jasnom svrhom: da pružimo potporu hrabrom narodu Ukrajine koji se bori protiv agresora i brani svoju slobodu. Brutalna ruska invazija traje već deset tjedana, a Europska unija tih deset tjedana čvrsto stoji uz Ukrajinu. Europska unija danas je još jednom odgovorila na poziv za potporu Ukrajini. U ime Europske komisije obećala sam da će se za Ukrajinu izdvojiti 200 milijuna eura. Na donatorskom događanju prošlog mjeseca prikupljeno je 9,1 milijarda eura za Ukrajince u Ukrajini i izvan nje. Znamo da će biti potrebno više. I dalje ćemo stajati uz Ukrajinu.

Kontekst

Od početka Putinovog rata u Ukrajini interno je raseljeno gotovo 8 milijuna ljudi, od kojih su dvije trećine djeca. Više od 5,3 milijuna osoba napustilo je Ukrajinu kako bi potražile utočište u Uniji i susjednim zemljama.

Europska unija pruža potporu ukrajinskom narodu od samog početka brutalne ruske invazije.

Mobiliziramo gospodarsku snagu EU-a nizom sankcija osmišljenih u cilju iscrpljivanja resursa koje Putin koristi za financiranje rata.

S druge strane, već smo kanalizirali oko 4 milijarde eura makrofinancijske pomoći, humanitarne pomoći i potpore državama članicama koje prihvaćaju izbjeglice iz Ukrajine.

Prošli mjesec Europska komisija je zajedno s Kanadom sazvala globalnu donatorsku konferenciju na kojoj je prikupljeno 9,1 milijarda eura za potporu osobama koje se od bombi sklanjaju drugdje u Ukrajini i izvan nje.

Europska komisija sada je spremna pomoći u obnovi zemlje nakon rata. Predsjednica von der Leyen jučer je predložila da se započne s radom na ambicioznom paketu za oporavak, kojim bi se trebala potaknuti golema ulaganja potrebna za obnovu i provedbu reformi kako bi Ukrajina postala privlačna za ulaganja.

Više informacija

Internetske stranice – Podrška EU-a Ukrajini

Informativni članak – Solidarnost EU-a s Ukrajinom

Izjave predsjednice von der Leyen na međunarodnoj donatorskoj konferenciji

Pojedinosti

Datum objave
6. svibnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj