Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak13. ožujka 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

COVID - koordinacije na razini Europske unije

Kriza s kojom smo suočeni ima značajnu ljudsku dimenziju i potencijalno velik učinak na gospodarstvo. Stoga, koristim priliku podsjetiti vas o mjerama koje je Europska komisija poduzela od početka izbijanja te globalne pandemije kako bi obuzdala...

Covid-19 - Ognian Zlatev

Da, COVID-19 nam je uspio poremetiti životnu rutinu i svi se moramo prilagoditi trenutnoj situaciji.

Mjere opreza su uvedene u svim državama članicama, javnost je s pravom zabrinuta, građani za svoje zdravlje i zdravlje svojih najbližih, gospodarstvenici za svoja poslovanja.

Otpušten je i prvi zaraženi virusom COVID-19, i prema riječima stručnjaka za sada nema slobodne cirkulacije virusa u populaciji u Hrvatskoj, a to su dobre vijesti!

Kriza s kojom smo suočeni ima značajnu ljudsku dimenziju i potencijalno velik učinak na gospodarstvo. Stoga, koristim priliku podsjetiti vas o mjerama koje je Europska komisija poduzela od početka izbijanja te globalne pandemije kako bi obuzdala širenje virusa i pomogla oboljelima te smanjila posljedice po gospodarstvo.

U skladu sa svojom ulogom, Komisija je od prvog dana bila u stalnom kontaktu sa svim državama članicama na različitim razinama i kroz različite platforme (sastanci Vijeća, Odbor za zdravstvenu sigurnost EU-a, tjedna koordinacijska skupina „COVID-19 / Corona Information Group - granice“) vezano za mjere pripravnosti, savjete o putovanjima, medicinske mjere, laboratorijske kapacitete te koordinirane mjere granične kontrole.

Komisija je vrlo brzo mobilizirala dodatna sredstva kako bi podržala  globalnu pripremljenost, prevenciju i suzbijanje virusa COVID-19, ali i financirala istraživačke projekte za razumijevanje bolesti, razvoj cjepiva, liječenje i mjere pripravnosti s gotovo 140 milijuna eura.
Koordinacijski centar za hitne slučajeve sufinancirao je nekoliko letova za repatrijaciju u organizaciji Francuske, Italije i Ujedinjenog Kraljevstva iz grada Wuhan (Kina) i luke Yokohama (Japan), i time vratio 515 državljana EU u Europu.
Na početku epidemije COVID-19, Komisija je također koordinirala i sufinancirala isporuku hitne medicinske pomoći u Kinu kroz Mehanizam civilne zaštite EU-a. Preko 56 tona osobne zaštitne opreme (zaštitna odjeća, dezinfekcijska sredstva i medicinske maske) isporučeno je u Kinu, a osigurale su je Francuska, 
Njemačka, Italija, Latvija, Estonija, Austrija, Češka, Mađarska i Slovenija.

To je što se tiče koordinacije na razini Europske unije u odgovoru na izbijanje koronavirus, a ona je u takvim situacijama ključna.

Što se, pak, europskog gospodarstva tiče, komisija je danas predstavila mjere u iznosu od 37 milijardi eura koji su namijenjene pomoći malim i srednjim poduzećima, očuvanju radnih mjesta te potpori osjetljivim područjima naših gospodarstava. Komisija čini sve kako bi se ova kriza prebrodila sa što manje posljedica.

U ovom trenutku važno je da djelujemo koordinirano kako bismo, kao i mnogo puta do sada, i iz te krize što prije izašli, a pritom maksimalno očuvali zdravlje naših građana i naše gospodarstvo održali stabilnim.

Ognian Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj

Pojedinosti

Datum objave
13. ožujka 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj