Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak16. ožujka 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Covid-19: Komisija predstavila smjernice za upravljanje granicama radi zaštite zdravlja i dostupnost osnovnih dobara i usluga

Komisija je danas predstavila smjernice za države članice s mjerama za upravljanje graničnim migracijama u kontekstu epidemije covida-19. Njihov cilj je zaštititi zdravlje građana, osigurati odgovarajuće postupanje s osobama koje moraju putovati te...

Covid-19: Komisija predstavila smjernice za upravljanje granicama

Predsjednica Ursula von der Leyen izjavila je: Naše mjere za obuzdavanje epidemije Koronavirusa bit će učinkovite samo ako su koordinirane na europskoj razini. Moramo poduzeti izvanredne mjere za zaštitu zdravlja naših građana. Međutim, moramo osigurati i protok osnovnih dobara i usluga na unutarnjem tržištu. To je jedini način da se spriječi nestašica medicinske opreme ili hrane. To nije samo gospodarsko pitanje. Jedinstveno tržište ključni je instrument europske solidarnosti. Razgovaramo sa svim državama članicama kako bismo zajedničkim snagama riješili taj problem, kao Unija.

Smjernicama se utvrđuju načela za učinkovito upravljanje granicama radi zaštite zdravlja, uz očuvanje integriteta unutarnjeg tržišta.

Osobe koje su potencijalni nositelji covida-19 trebale bi imati pristup odgovarajućoj zdravstvenoj skrbi, bilo u zemlji dolaska ili u zemlji polaska, uz koordinaciju tih zemalja. Slobodan protok roba također je ključan za njihovu dostupnost. To je posebno važno za osnovna dobra kao što su zalihe hrane, uključujući stoku, te neophodnu medicinsku i zaštitnu opremu.

Općenito, mjere kontrole ne bi smjele uzrokovati ozbiljne poremećaje u lancima opskrbe, osnovnim uslugama od općeg interesa, nacionalnim gospodarstvima te gospodarstvu EU-a u cjelini.

Puno priopćenje za medije s više informacija dostupno je na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
16. ožujka 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj