Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak19. ožujka 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Covid-19: Komisija pozdravlja potporu država članica u uklanjanju prekida u prometu

Ministri prometa EU-a jučer su na neformalnom sastanku izrazili svoju potporu za smjernice Komisije o graničnim mjerama kako bi se osigurao neometani protok ključnih dobara i koordinirani pristup.

Covid-19: Komisija predstavila smjernice za upravljanje granicama

Popis mjera koje je predstavila Komisija uključuje slobodno kretanje prijevoznih djelatnika, „zelene trake” (prioritetne trake za prijevoz tereta), fleksibilnost po pitanju pravila o trajanju vožnje i odmora te preliminarne obavijesti o mjerama Komisije.

Čelnici EU-a već su 17. ožujka izrazili potporu za mjere zaštite funkcioniranja jedinstvenog tržišta, osobito za ključnu robu, kao i smanjenje prekida. Potpora za ove smjernice olakšat će provođenje mjera kojima se osigurava protok robe u EU-u.

Povjerenica za promet Adina Vălean izjavila je: Vrijeme je za konkretne mjere i snažnu koordinaciju među državama članicama. Utvrdili smo nacionalne kontaktne točke za pojačanu koordinaciju. Zatražila sam uspostavu ključnih „zelenih traka” radi slobodnog kretanja roba i osoba koje moraju prijeći granicu. Naglasila sam važnost zaštite radnika u prijevoznom sektoru. Ponudila sam potporu Komisije oko regulatornog okvira i financijskih instrumenata kako bismo pomogli prometnoj industriji koja je posljednjih dana teško pogođena. Na primjer, bit ćemo fleksibilni i nijedan korisnik Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) neće biti kažnjen zbog kašnjenja uzrokovanih krizom. Iznimno cijenim predanost ministara prometa koji su se danas iskazali u primjeni načela solidarnosti.

Više informacija dostupno je na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
19. ožujka 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj