Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak18. ožujka 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Covid-19: Komisija objavila smjernice o pravima putnika u EU-u

U sklopu napora za ublažavanje učinaka pandemije covida-19 na gospodarstvo Komisija je danas objavila smjernice kako bi osigurala dosljednu primjenu prava putnika u EU-u.

COVID-19: snažniji odgovor Europske komisije na epidemiju koronavirusa

Nacionalne vlade uvele su različite mjere, uključujući ograničenja putovanja i granične kontrole. Svrha ovih smjernica je uvjeriti putnike da su njihova prava zaštićena.

Povjerenica za promet Adanna Vălean izjavila je: S obzirom na otkazivanja i kašnjenja s kojima se putnici i prijevoznici suočavaju zbog pandemije covida-19, Komisija želi pružiti pravnu sigurnost oko provedbe prava putnika u EU-u. U slučaju otkazivanja, prijevoznik mora nadoknaditi troškove ili preusmjeriti putnike. Ako putnici sami odluče otkazati putovanje, nadoknada troška karte ovisi o vrsti karte, a prijevoznici mogu ponuditi kupone za kasniju upotrebu. Današnjim smjernicama osigurat će se prijeko potrebna pravna sigurnost oko usklađene provedbe prava putnika diljem Unije. Nastavljamo pratiti situaciju koja se brzo razvija i, ako će to biti potrebno, poduzet ćemo daljnje korake.

Smjernicama su obuhvaćena prava putnika u zračnom, željezničkom, brodskom ili autobusnom prijevozu te u pomorskom prijevozu i na unutarnjim plovnim putovima, kao i odgovarajuće obveze prijevoznika.

Objava za medije dostupna je na internetu, a dokument s pitanjima i odgovorima objavit će se danas.

Pojedinosti

Datum objave
18. ožujka 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj