Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak15. ožujka 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Carinska unija: Prva faza novog sustava kontrole uvoza EU-a

Europska komisija danas pokreće novi sustav kontrole uvoza (ICS2) čime se dodatno jača „prva crta obrane” carinske unije od sigurnosnih prijetnji poput nezakonite trgovine robom preko vanjskih granica EU-a. ICS2 nova je platforma za napredno...

Carinska unija: Prva faza novog sustava kontrole uvoza EU-a

Povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni izjavio je: Današnjim pokretanjem uvodi se korjenita promjena u sposobnost carine da zaštiti građane i unutarnje tržište EU-a od dalekosežnih prijetnji koje predstavlja promet opasnom i nezakonitom robom. Njime će se pridonijeti ostvarivanju učinkovitijeg i djelotvornijeg pristupa carinskim provjerama u našim brzo rastućim lancima opskrbe, uz istodobno podupiranje jednakih uvjeta i olakšavanje zakonite trgovine preko vanjskih granica.

Podaci prikupljeni u okviru platforme ICS2 također će se uvrstiti u analitičke aktivnosti na razini EU-a, kako je utvrđeno u nedavnom Akcijskom planu za carinsku uniju EU-a. Istražuju se i podatkovne veze sa Schengenskim informacijskim sustavom i Europolom kako bi se dodatno ojačala suradnja u području sigurnosnih rizika. Priopćenje za medije dostupno je na internetu, a dodatne informacije na internetskim stranicama.

Pojedinosti

Datum objave
15. ožujka 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj