Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak29. ožujka 2022.Predstavništvo u Hrvatskoj

Budućnost Europe: zaključena prva rasprava o prijedlozima Konferencije

Nakon rasprava koje su održane prošlog vikenda o preliminarnim nacrtima prijedloga za sve teme, Konferencija o budućnosti Europe u završnoj je fazi.

Budućnost Europe: zaključena prva rasprava o prijedlozima Konferencije

Nakon rasprava koje su održane prošlog vikenda o preliminarnim nacrtima prijedloga za sve teme, Konferencija o budućnosti Europe u završnoj je fazi.

Plenarna skupština i devet radnih skupina počele su raditi na konačnim prijedlozima Konferencije na sastanku održanom 25. i 26. ožujka u Europskom parlamentu u Strasbourgu, uz mogućnost sudjelovanja na daljinu.

O preliminarnim nacrtima koje su pripremili supredsjednici i glasnogovornici građana uz pomoć zajedničkog tajništva raspravljali su svi članovi plenarne skupštine: građani, zastupnici u Europskom parlamentu i nacionalnim parlamentima, predstavnici Vijeća, Komisije, socijalnih partnera, civilnog društva te predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti. Ti su se nacrti uglavnom temeljili na preporukama europskih panela građana i nacionalnih panela, idejama prikupljenima na višejezičnoj digitalnoj platformi te doprinosima iz rasprava na plenarnim sjednicama i sastancima radne skupine.

Potpredsjednica za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica izjavila je: Konferencija o budućnosti Europe slavi naše vrijednosti. S obzirom na brutalnu agresiju na ukrajinsko stanovništvo jasno je da nam je to potrebnije nego ikad. Ohrabrujuće je što je ovoliki napredak postignut u ovoj ključnoj fazi. Lijepo je vidjeti i kontinuirano zalaganje da se postigne konsenzus u pripremi prijedloga, u čemu građani uvijek imaju ključnu ulogu. Vjerujem da će se narednih tjedana ovaj važan rad nastaviti u istome duhu.

Kontekst

Sljedeća plenarna sjednica zakazana je za 8. i 9. travnja u Strasbourgu, gdje će radne skupine predstaviti svoje konsolidirane prijedloge. Očekuje se da će plenarna skupština iznijeti konačne prijedloge Izvršnom odboru krajem travnja kako bi se završno izvješće moglo dostaviti predsjednicima institucija EU-a 9. svibnja u Strasbourgu.

Više informacija

Snimke sa sastanaka radne skupine dostupne su u Multimedijskom centru Parlamenta. Pogledajte rasprave plenarne skupštine na sljedećim poveznicama:

Pojedinosti

Datum objave
29. ožujka 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj