Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak28. veljače 2018.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Brexit: Europska komisija objavila nacrt sporazuma o povlačenju na temelju članka 50

Europska komisija danas je objavila nacrt sporazuma o povlačenju između Europske unije i Ujedinjene Kraljevine.

Brexit pregovori

U nacrtu sporazuma o povlačenju u pravne se odredbe prenosi zajedničko izvješće pregovarača Europske unije i Vlade Ujedinjene Kraljevine o napretku postignutom tijekom prve faze pregovora, koje je objavljeno 8. prosinca 2017.i predlaže tekst koji se odnosi na otvorena pitanja povezana s povlačenjem koja su u tom izvješću spomenuta, ali ne i razrađena. Prijedlog obuhvaća i tekst o prijelaznom razdoblju na temelju dopunjenih pregovaračkih smjernica, koje je Vijeće (članak 50.) donijelo 29. siječnja 2018.

Sporazum o povlačenju sastoji se od šest dijelova, uključujući uvodne odredbe, prava građana i ostala pitanja povezana s povlačenjem, kao što je roba koja je stavljena na tržište prije povlačenja, financijska nagodba, prijelazna rješenja i institucionalne odredbe, te protokol o Irskoj / Sjevernoj Irskoj. Tim se protokolom utvrđuje način provedbe treće opcije iz zajedničkog izvješća kojim se nastoji izbjeći tvrda granica s Irskom. Riječ je o rezervnom rješenju iz zajedničkog izvješća, koje će se primijeniti ako se ne postigne dogovor o drugim rješenjima. Taj nacrt protokola ni na koji način ne utječe na rasprave o drugim dvjema opcijama.

U skladu s Komisijinom politikom transparentnosti Nacrt sporazuma o povlačenju uobjavljen je na internetu. Komisija je taj nacrt predstavila sada kako bi ponajprije imala vremena za savjetovanje s državama članicama i Europskim parlamentom, a zatim i za pregovore s Ujedinjenom Kraljevinom. S obzirom na to da se sporazum o povlačenju mora prihvatiti i ratificirati prije povlačenja Ujedinjene Kraljevine, važno je ostaviti dovoljno vremena za pregovore.

Sljedeći koraci

Prije nego što bude proslijeđen Ujedinjenoj Kraljevini radi pregovora, nacrt teksta bit će upućen na razmatranje Koordinacijskoj skupini Europskog parlamenta za Brexit i Vijeću (članak 50.).

Europsko vijeće (članak 50.) pozvalo je Ujedinjenu Kraljevinu da dodatno pojasni svoje stajalište o okviru za buduće odnose s obzirom na sastanak koji će se održati 22. i 23. ožujka. Očekuje se da će Europsko vijeće tada donijeti dodatne smjernice.

Sveobuhvatni sporazum na temelju članka 50. morat će sklopiti Vijeće (članak 50.), Europski parlament i Ujedinjena Kraljevina, u skladu sa svojim ustavnim odredbama.

Ujedinjena Kraljevina izići će iz Europske unije 30. ožujka 2019.

Kontekst

Europsko vijeće (članak 50.) pozdravilo je 15. prosinca 2017. napredak ostvaren tijekom prve faze pregovora, koji je vidljiv iz Komunikacije Komisije i zajedničkog izvješća od 8. prosinca 2017.

Pozvalo je Komisiju kao Unijina pregovarača i Ujedinjenu Kraljevinu da dovrše rad na svim pitanjima povezanima s povlačenjem, uključujući ona o kojima se u prvoj fazi pregovora nije raspravljalo, kako bi se učvrstili postignuti rezultati i započela izrada relevantnih dijelova sporazuma o povlačenju. Istaknulo je da pregovori u drugoj fazi mogu napredovati samo ako se sve obveze preuzete tijekom prve faze u potpunosti poštuju i ako ih se što prije vjerno prenese u pravne odredbe.

I na sljedeću fazu pregovora u cijelosti se primjenjuju smjernice Europskog vijeća (članak 50.) od 29. travnja 2017. te opća načela i postupovni aranžmani za vođenje pregovora iz pregovaračkih smjernica Vijeća od 22. svibnja 2017.

Pojedinosti

Datum objave
28. veljače 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj