Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak4. siječnja 2021.Predstavništvo u Hrvatskoj

Bosna i Hercegovina: EU dodjeljuje dodatna 3,5 milijuna eura za potporu najugroženijim izbjeglicama i migrantima

Europska komisija najavila je dodjelu dodatnih 3,5 milijuna eura za potporu najugroženijim izbjeglicama i migrantima u Bosni i Hercegovini, kojima prijeti humanitarna katastrofa.

Bosna i Hercegovina: EU dodjeljuje dodatna 3,5 milijuna eura za potporu najugroženijim izbjeglicama i migrantima

Visoki predstavnik/potpredsjednik Josep Borrell izjavio je: Stanje u Unsko-sanskom kantonu je nedopustivo. Smještaj prilagođen zimskim uvjetima je preduvjet za humane životne uvjete, i treba biti osiguran u svakom trenutku. Lokalne vlasti trebaju staviti na raspolaganje postojeće objekte i osigurati privremeno rješenje dok se kamp Lipa ne preuredi za stalan smještaj.

Povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič izjavio je: Stotine ljudi, među njima i djeca, spavaju na otvorenom pri temperaturama ispod nule u Bosni i Hercegovini. Ova humanitarna katastrofa mogla se izbjeći da su vlasti u zemlji stavile na raspolaganje dovoljno smještajnih jedinica prilagođenih zimskim uvjetima, uključujući postojeće objekte. EU će dodijeliti dodatnu hitnu pomoć, uključujući za one koji spavaju na otvorenom, u obliku hrane, pokrivača, tople odjeće, te nastaviti pomagati maloljetnicima bez pratnje.

Navedena humanitarna pomoć iskoristit će se za opskrbu izbjeglica toplom odjećom, pokrivačima i hranom, te za osiguravanje zdravstvene zaštite, uključujući psihološku i socijalnu potporu, a pridonijet će i nastojanjima da se ograniči širenje koronavirusa.

Više od 1700 izbjeglica i migranata u Unsko-sanskom kantonu još uvijek nema odgovarajući smještaj i potporu. Nakon zatvaranja prihvatnog centra u Lipi, koji nije bio prilagođen zimskim uvjetima i nakon požara, 900 ljudi se trenutno nalazi u starom kampu.

Uz to još 800 izbjeglica i migranata, uključujući i djecu, živi na otvorenom u teškim zimskim uvjetima. Od početka 2018. EU je pružio više od 88 milijuna eura, dijelom izravno Bosni i Hercegovini, a dijelom u okviru partnerskih organizacija koje se na terenu brinu o hitnim potrebama izbjeglica, migranata i tražitelja azila, ili kao potporu Bosni i Hercegovini u jačanju kapaciteta za nošenje s pitanjem migracija. Cjelovito priopćenje za medije dostupno je na sljedećoj poveznici.

Pojedinosti

Datum objave
4. siječnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj