Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak13. kolovoza 2020.Predstavništvo u Hrvatskoj

Bolja regulativa: Europska komisija objavila rezultate godišnjeg pregleda opterećenosti za 2019.

Europska komisija objavila je rezultate godišnjeg pregleda opterećenosti za 2019. u kojem predstavlja što Europska unija čini da pojednostavi zakonodavstvo EU-a, smanji regulatorno opterećenje i izbjegne donošenje suvišnih propisa. Godišnji pregledi...

Bolja regulativa: Europska komisija objavila rezultate godišnjeg pregleda opterećenosti za 2019.

U pregledu za 2019. predstavljene su inicijative za smanjivanje opterećenja u nizu područja te završno izvješće platforme REFIT. Ukupno je tijekom 2019. prihvaćena 31 inicijativa s ciljem pojednostavnjivanja i smanjivanja opterećenja; završeno je 14 evaluacija i provjera primjerenosti, a u postupku je 79 inicijativa i minimalno 49 evaluacija.

Komisija će na temelju dosadašnjih iskustava nastaviti uklanjati administrativna opterećenja. U svibnju 2020. osnovala je novu skupinu na visokoj razini pod nazivom „Platforma Fit for Future” koja će joj u tome pomagati, a poseban naglasak bit će na iskorištavanju potencijala digitalizacije; nova platforma zamjenjuje platformu REFIT i oslanja se na dosadašnja iskustva. Nadalje, portal „Iznesite svoje mišljenje” namijenjen javnim raspravama obnovljen je kako bi građani lakše iznosili svoja mišljenja o zakonodavnim prijedlozima Komisije.

Komisija će na jesen iznijeti svoje prijedloge za dodatno pojednostavnjivanje propisa EU-a i poboljšavanje transparentnosti zakonodavnog postupka. Uvest će i pristup „jedan za jedan” – ako novi propis predstavlja dodatno opterećenje za građane i poduzeća, ukida se ekvivalentno postojeće opterećenje u tom području. Tim mjerama Komisija nastoji ostvariti ciljeve u područjima zaštite okoliša, socijalne politike i u digitalnoj domeni uz minimalne troškove i angažiranje šire javnosti i poslovne zajednice.

Pojedinosti

Datum objave
13. kolovoza 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj