Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak18. ožujka 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Biološka raznolikost: Komisija pokrenula savjetovanje o jačanju mjera za zaustavljanje pada brojnosti kukaca oprašivača

Komisija je pokrenula otvoreno javno savjetovanje o reviziji Inicijative EU-a za oprašivače, projekta EU-a za borbu protiv smanjenja broja divljih oprašivača.

Biološka raznolikost: Komisija pokrenula savjetovanje o jačanju mjera za zaustavljanje pada brojnosti kukaca oprašivača

Komisija je pokrenula otvoreno javno savjetovanje o reviziji Inicijative EU-a za oprašivače, projekta EU-a za borbu protiv smanjenja broja divljih oprašivača. Revizijom će se pridonijeti cilju Strategije EU-a za bioraznolikost da se do 2030. oporavi bioraznolikost u Europi.

Povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius izjavio je: Više od 75 % svjetskih vrsta prehrambenih kultura ovisi o oprašivanju. Kukci oprašivači ključni su za globalnu sigurnost opskrbe hranom koja je pod iznimnim pritiskom. Moramo nastaviti otklanjati uzroke opasnog pada broja divljih oprašivača i poduzeti hitne mjere kako bismo taj pad zaustavili. Vašim odgovorima možemo pojačati mjere za njihovu zaštitu i osiguravanje njihova oporavka.

Poljoprivrednici su ključni za funkcioniranje ekosustava, proizvodnju hrane, lijekova i našu dobrobit. Međutim, oko deset posto vrsta pčela i leptira u Europi na rubu je izumiranja, dok je trećina vrsta u opadanju. Komisija je u svibnju 2021. objavila izvješće o napretku u provedbi Inicijative EU-a za oprašivače. U izvješću se zaključuje da je inicijativa općenito i dalje valjan instrument politike kojim se EU-u, državama članicama i dionicima omogućuje rješavanje problema smanjenja broja oprašivača, ali da i dalje postoje važni izazovi za otklanjanje uzroka pogoršanja stanja.

U današnjem savjetovanju razmatraju se načini za utvrđivanje novih mjera i resursa za potpunu provedbu ciljeva inicijative i ispunjenje obveze da se do 2030. zaustavi pad broja oprašivača. Rezultati savjetovanja uzet će se u obzir u postupku preispitivanja. Savjetovanje će biti otvoreno do 9. lipnja 2022. Više informacija dostupno je u ovom članku.

Pojedinosti

Datum objave
18. ožujka 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj